latinica  ћирилица
14/12/2014 |  13:55 | Autor: TANЈUG

Lazarevac: Obilježena 100. godišnjica Kolubarske bitke (VIDEO)

U okviru spomen hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu uz vojne i državne počasti obilježena je stogodišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svjetskom ratu.

Liturgijom i pomenom srpskim vojnicima koju je u hramu Svetog Dimitrija u Lazarevcu služio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej počelo je obilježavanje sto godina od Kolubarske bitke.

Nakon liturgije, vijence kraj spomen-kosturnice junacima Kolubarske bitke položili su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali zvaničnici.

"Srbija će ozdraviti a ne bi se ni razboljela da je uvijek znala ko joj je mačem, ognjem i životom sačuvao zemlju", poručio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je u obraćanju naveo da je nemoguće govoriti o prvoj godini rata koji je prije jednog vijeka zahvatio čitav svijet a da se ne spomenu dvije pobjede srpske vojske koju su presudno doprinijele jačanju a potom i konačnoj pobjedi saveznika.

Kolubarska bitka je, prema Nikolićevem rečima, bila senzacija i za osvajače i za saveznike, možda i za Srbe, istakavši da se proučava na bezmalo svim vojnim akademijama svijeta kao primer vojne vještine, generalske odvažnosti, taktike i strategije.

Obilježavanje 100. godišnjice Kolubarske bitke

"Srbe ne možeš da pobijediš osim ako ih ne podijeliš. To je poruka naših velikih predaka sa Kosova, sa Kolubare i Suvobora, sa Kajmakčalana i Soluna. Tada Srbi nisu slabili svoje jake ljude jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca slabiš svoju naciju pred neprijateljem", rekao je Nikolić.

On je uporedio bitku na Kolubari sa biblijskom borbom Davida i Golijata riječima da je mala Srbija, velika u svojoj nepodijeljenosti, u svom jedinstvu, neposredno ratovala sa jednom ogromnom imperijom, a posredno sa četiri imperije i ponovo pobijedila.

Nikolić je rekao i da je svako vojničko iskustvo i znanje tada govorilo da je srpska vojska Veliki rat dočekala premorena od Balkanskih ratova, desetkovana i promrzla, gladna i bosonga, sa puškama ali bez municije.

"Kolubarska bitka je najveća perjanica u slavnoj i pobjedničkoj ratnoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom ratu. Dobijena je koliko veštinom vojskovođa toliko i predanošću svakog vojnika.Tokom bitke pokazalo se junaštvo, poslije bitke rijedak primjer čojstva. Vidjelo se i tu ko je od čega sazdan i kakav trag ostavlja za sobom u vječnosti", rekao je Nikolić.

Kako je rekao, nema društva u kome formalno obrazovanje može da zatre ili makar potamni sjaj slave predaka i dodao da niko ne može da nam oduzme priče djedova, njihova sjećanja koja su prenošena kao najveće porodično blago...

Nikolić je naveo da se danas srećom vode drugačije bitke koje od nas traže drugu vrstu mudrosti i taktike.
On je poručio da ćemo pobijediti poštujući porodični zavjet da uvijek i svuda i u svakoj prilici damo sve od sebe, pokažemo svoje nasljeđene vrline, ljubav prema otadžbini "jer nemamo pravo da iznevjerimo svoje junačke pretke".

Tomislav Nikolić na obilježavanju godišnjice Kolubarske bitke

"Da živimo tako da bi nas prepoznali kao svoje potomke da nekim čudim mogu da siđu među nas. Da se neprekidno i kao država i kao narod sećamo najboljih koji su hodali ovom zemljom, onih koji su izginuli da bismo mi ovdje stajali kao slobodni ljudi... Da nam bude najvažnije da svaki naš čovjek živi u slobodi", rekao je on.

Nikolić je rekao da država do danas ima imena i prezimena tek 50.000 stradalih u Velikom ratu.
"Ostalih milion i 100 hiljada nisu na istom spisku niti znamo gdje su sve upisana, ako su igdje upisana. Ne znamo gdje je rodni prag sa kojeg su pošli u vojevanje...a prošlo je 100 godina", upozorio je Nikolić.

On je svoje obraćanje završio riječima "Živjela Srbija".

Vijence i cvijeće položili su pored predsjednika Srbije i ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić, načelnik generelštaba VS Ljubiša Diković, potomci vojvode Živojina Mišića, predstavnici diplomatskog kora, udruženja boraca koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije...

Dodik: Važne događaje iz srpske istorije zajednički obilježavati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Lazarevcu da bi trebalo da budu rehabilitovane sve velike teme iz srpske istorije i obilježene na adekvatan način.
Dodik je naglasio da je o tome danas razgovarao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predstavnicima Vlade Srbije koji su saduženi za ta pitanja i da će u narednom periodu biti definisano koji bi događaji trebalo da budu obilježavani zajednički.

"Kolubarska bitke je sigurno jedan od tih događaja, a kod nas Јasenovac. To je jedinstveno stradanje srpskog naroda i to treba zajednički da obilježavaju Republika Srpska i Srbija", rekao je Dodik za Srnu, nakon ceremonije obilježavanja sto godina od Kolubarske bitke.

On je naglasio da je Kolubarska bitka, kao jedna od najvećih u Prvom svjetskom ratu, dugo bila "skrajnuta", iako je riječ o velikoj srpskoj pobjedi koju treba pamtiti.

Kolubarska bitka vođena je krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara. Predstavlja najvažniju bitku između Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu.

Iako je cio svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske.

 

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG

100 godina Kolubarske bitke
Foto: TANЈUG