latinica  ћирилица
14/12/2014 |  15:41 | Autor: SRNA

"Zeleno svjetlo" za predloženi plan o evropskim integracijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će BiH na sutrašnjem sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU dobiti "zeleno svjetlo" ili saglasnost da se u BiH poradi na izjavi o evropskim integracijama.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao Srni da bi to bila izjava u vezi sa rješavanjem pitanja "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije i naglasio da Republika Srpska sa tim nema problema, jer je i ranije tome dala aktivan doprinos.

Predsjednik Srpske je naveo da bi nakon toga bio aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, poslije čega bi BiH mogla da aplicira za status kandidata.

"Kada bude riješen problem Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije može se očekivati status kandidata u EU, što bi bila dobra dinamika", rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska nema problem sa tom dinamikom i da je već ranije, kada je riječ o pitanju "Sejdić-Finci", izrazila spremnost da promijeni Ustav u onom dijelu koji se odnosi na Republiku Srpsku i može da prihvati mehanizam koordinacije u vezi sa uvažavanjem nadležosti drugih nivoa vlasti.

"Republika Srpska nema taj problem. Mi imamo štetu zbog zastoja u Federaciji BiH. Mogli smo mnogo ranije da imamo status kandidata i ne bi bili tretirani kao zona zastoja. Do nas nije", rekao je Dodik.

On je istakao da vjeruje da će i dalje biti problema u vezi sa rješavanjem pitanja "Sejdić-Finci".