latinica  ћирилица
14/12/2014 |  16:16 | Autor: Agencije

Većina hirurga sluša muziku u operacionoj sali

Uvreženo je mišljenje da je potpuna tišina idealna za koncentraciju tokom rada, ali je istraživanje koje je sproveo tim ljekara u Univerzitetskoj bolnici u Kardifu pokazalo da čak 72 odsto hirurga sluša muziku tokom zahvata u operacionoj sali.
Hirurgija - Foto: ilustracija
HirurgijaFoto: ilustracija

 

Njihova studija, objavljena u časopisu British medical Journal, otkriva da 80 odsto medicinskog osoblja smatra da im muzika pomaže u radu – pospješuje međusobnu komunikaciju, smanjuje nivo anksioznosti i poboljšava efikasnost.

Prema pisanju Hafington posta slušanje muzike tokom hirurške operacije nije novina. Naime, u grčkoj mitologiji, Apolon je istovremeno bio bog iscjeljenja i muzike. Početkon 20. vijeka, engleski hirurg Juan Kejn unio je fonograf u operacionu salu, jer je smatrao da muzika "smiruje i odvlači pažnju pacijenta od užasa situacije".

Osim što smiruje ljekare i povećava njihovu koncentraciju, muzika, takođe, smanjuje srčanu frekvenciju (broj srčanih otkucaja u jednoj minuti) kod pacijenta pod anestezijom.

Istraživanje je pokazalo i da većina hirurga tokom operacije sluša klasičnu muziku, mada ima i onih koji bi rado puštali nešto moderniji zvuk.