latinica  ћирилица
14/12/2014 |  16:42 | Autor: SRNA

Kujundžić protiv trećeg entiteta u BiH

Kandidat za predsjednika Hrvatske Milan Kujundžić usprotivio se danas u Mostaru uspostavljanju trećeg hrvatskog entiteta u BiH, te predložio da se BiH preustroji po belgijskom ili švajcarskom modelu sa punom ravnopravnošću tri naroda i prustupi EU.


"Ovdje postoje u nacionalnom smislu tri entiteta, ali se zloupotrebljava mogućnost da se BiH pocijepa u tri male države, koji sigurno nisu rješenje. To je korijen zla i nestanka BiH. To je sjeme novih razdora", rekao je Kujundžić novinarima.

On je prethodno u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru predstavio svoj program "Nove Hrvatske", u kojemu se osvrnuo i na trenutni položaj Hrvata koji su, kako je ocijenio, majorizovani u BiH.

"Svi narodi treba da imaju suverenitet u cijeloj BiH, a to ne smije biti zatvaranje u nekakve entitete u kojima jedni druge nadglasavaju. To znači obezbijediti ravnopravnost naroda nezavisno od njihove brojnosti", rekao je Kujundžić.

Ističući da BiH treba što prije pristupiti EU, Kujundžić je ocijenio da je stabilnost BiH ključna i za stabilnu Hrvatsku.

On je kritikovao vlasti u Hrvatskoj, jer nisu ništa učinile za Hrvate u BiH.