latinica  ћирилица
15/12/2014 |  10:28 | Autor: SRNA

Petorici uhapšenih u akciji "Oskar" određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za petoricu uhapšenih u akciji "Oskar" zbog sumnje da su trgovali drogom na međunarodnom tržištu.

Pritvor je određen Ali Lokaju, Nijazu Muharemiju, Hakiji Mehoviću, Vidaku Miliću i Agimu Eljšaniju zbog opasnosti uticaja na svjedoke i saučesnike, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Za Lokaja, Muharemija i Eljšanija pritvor je određen i zbog postojanja opasnosti od bjekstva, dok je za Lokaja i Mehovića pritvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja ili dovršavanja krivičnog djela.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u četvrtak, 11. decembra, osam lica osumnjičenih za trgovinu drogom, a Tužilaštvo je za petoro predložilo pritvor. Akcija je provedena na području Sarajeva, Zvornika i Bihaća.

Osumnjičeni su pod istragom u predmetu u kojem je provedena akcija kodnog naziva "Oskar", koja je zajednički realizovana u saradnji Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH sa policijskim agencijama u BiH i MUP-om Srbije.

Ova lica su pod istragom zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom droga. Osumnjičeni su da su kao članovi organizovane grupe trgovali skankom i heroinom na međunarodnom tržištu.

U okviru istrage utvrđeno je da su osumnjičeni prebacivali heroin sa područja Makedonije, Srbije i samoproglašenog Kosova,  na područje BiH.

Drogu su miješali sa odgovarajućim supstancama radi uvećanja mase, a potom je u količinama do jednog kilograma prodavali posredstvom ostalih pripadnika organizovane kriminalne grupe na teritoriji BiH kao i drugim, njima poznatim, licima na teritoriji Srbije, Hrvatske i drugih zemalja EU.