latinica  ћирилица
15/12/2014 |  11:45 | Autor: SRNA

I.Sarajevo: Radnici čekaju obećanu dvanaestu platu

Radnici Bolnice Istočno Sarajevo i jutros su se okupili ispred kapije Bolnice, zahtijevajući da nadležni hitno preduzmu sve mjere da bi ova zdravstvena ustanova konačno stala "na svoje noge".

Na pauzi, koju je i danas oko 100 radnika iskoristilo za informativno okupljanje, radnici su poručili da postoji mogućnost da prekinu sa ovim skupovima ako im bude isplaćena i dvanaesta plata, ali da će istrajati u zahtjevima da dugogodišnji nagomilani problemi ove ustanove, konačno budu riješeni.

Predsjednica Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Spomenka Јanjić ponovila je da radnici ostaju pri zahtjevima za: redovnom isplatom plata, rješavanjem problema duga za doprinose, te poboljšanjem uslova rada.

"Od radnika se očekuje da finansiraju sve potrebe ove bolnice, što je nezakonski i nemoguće", istakla je Јanjićeva.

Tvrdi da je "ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zatražio smjenu svih šefova službi i odjeljenja koji učestvuju u informativnim okupljanjima".

"Ovo nije lična borba, niti je riječ o ličnim zahtjevima. Ovdje je situacija zaista teška. Ključ rješenja i ključ prestanka našeg okupljanja je u ministrovim rukama i on treba da radi na tome", ocijenila je Јanjićeva.

Naglasila je da je cilj radnika da problemi budu riješeni što se, kaže, ne postiže prijetnjama.

Radnici su pozdravili današnji sastanak o situaciji u Bolnici Istočno Sarajevo, koji je sazvao gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, konstatujući da je ova zdravstvena ustanova od vitalnog značaja za regiju i da su lokalne vlasti odavno trebale da se pozabave ovim problemom.

Na skupu je pročitano i pismo podrške Sindikalne organizacije Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka.

Ministar Bogdanić ranije je najavio je da bi do kraja godine radnicima Bolnice Istočno Sarajevo, trebalo da bude isplaćena još jedna plata, odnosno 12. u ovoj godini.

Bogdanić je napomenuo da je Vlada Srpske donijela odluku o isplati zajma od dva miliona maraka Bolnici Istočno Sarajevo, na osnovu čega će biti isplaćeni još jedna plata i drugi materijalni troškovi.