latinica  ћирилица
15/12/2014 |  13:22 | Autor: Agencije

Evropski zvaničnici: BiH jedna od glavnih tema u Briselu

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Јohanes Han izjavio je danas, uoči sastanka ministarskog savjeta šefova diplomatija Evropske unije u Briselu, da je vrijeme da politički lideri u Bosni i Hercegovini ispune obećanja i započnu korjenite reforme.

"Nakon izbora imamo novi zamah", rekao je Han novinarima i dodao da je uvjeren da će ministri danas podržati njemačku i britansku inicijativu da se BiH ponude značajna finansijska sredstva ako prevaziđe razlike i otkloni prepreke na evropskom putu.

"Imao sam veoma dobre razgovore u Sarajevu i tamošnji političari znaju da je vrijeme da ispune obećanja", rekao je komesar, koji je s visokom predstavnicom, uoči sastanka izjavio da će BiH biti jedna od glavnih tema na ministarskom savjetu, uz situaciju u Ukrajini, Iraku i Siriji.

Prema ovoj inicijativi, BiH bi u kratkom roku trebalo da dobije 800 miliona evra i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali politički lideri i parlament moraju da donesu plan za reforme i pismeno se obavežu da će ga sprovoditi, prenosi Tanjug.

Han je naglasio da Brisel neće spuštati kriterijume za nastavak evropskih integracija BiH, ali da novi pristup omogućava njihovo brže ispunjavanje.

Pusić: BiH se počinje micati s mjesta

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, pred početak sastanka Savejta za spoljne poslove Evropske unije izjavila je da je moguće da već ove godine bude aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji je BiH sa EU potpisala prije devet godina.

''Uslov za to je pisana izjava političkih lidera, pa i glasanje u Parlamentu BiH, možda i parlamentima nižih nivoa, da se prihvati taj evropski dio programa novih vlasti, da i vlast i opozicija glasaju za njega i da se time krene u realizaciju SAA. To je prvi, ali veoma važan i veliki korak naprijed kojim se BiH počinje micati s mjesta'', rekla je Pusić, javio je Avaz.

Naglasila je da joj je drago da novi pristup Unije prema BiH, koji je Hrvatska zagovarala još od proljeća, sada postaje inicijativa EU i da nije riječ ni o kakvom snižavanju kriterijuma, već promjeni redosljeda prioriteta.