latinica  ћирилица
15/12/2014 |  13:46 | Autor: dnevni avaz

Čović u Vatikanu: Papa 2015. planira da posjeti BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović boravio je danas u audijenciji kod pape Franje u Vatikanu. On je poglavara Rimokatoličke crkve pozvao da posjeti BiH, prenosi N1.
Čović u Vatikanu (arhiva) - Foto: dnevni avaz
Čović u Vatikanu (arhiva)Foto: dnevni avaz


Čović je uoči današnje posjete Vatikanu izjavio za "Dnevni avaz" da će posjetu iskoristiti kako bi papu upoznao sa ekonomskom i socijalnom situacijom u državi.

- Zadovoljstvo je nakon nepunih mjesec dana dobiti mogućnost da se sastanemo sa Svetim ocem. Zahvalio sam mu se na brizi i porukama koje redovno šalje svim ljudima koji teško žive. Papa me je zamolio da ja, ali i svi mi, molimo za njegovo zdravlje i radimo na poboljšanju situacije u BiH i na otvaranju više radnih mjesta za ljude u BiH jer se, na taj nači,  mladi štite od poroka - rekao je Čović i dodao da se Svetom ocu zahvalio i na brizi za građane BiH tokom katastrofalnih poplava.

Lider HDZ-a BiH smatra da bi posjeta pape BiH bila od velikog značaja za državu na putu ka EU.

- Na taj način bili bismo u središtu interesa međunarodnih institucija, jer mi dogodine želimo intenzivirati naše aktivnosti s Evropskom unijom, dobiti kandidatski status. Stoga bi nam dolazak pape u BiH, itekako, dobro došao - rekao je Čović.

Čović je u izjavi za N1 naglasio i to da je sa papom razgovarao o međudržavnom ugovoru koji BiH ima potpisan sa Vatikanom i obećao da će do papinog dolaska 2015. raditi na realizaciji tog ugovora. Takođe, zahvalio je papi što neprestano poziva na to da se Balkan pridruži EU i zamolio da to nastavi činiti, a Čović je obećao da će zajedno sa svojim kolegama raditi na napretku BiH i boljem životu svih njenih građana.