latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:52 | Autor: RTS

Biće proširenja, ako EU bude sposobna za to

Savjet ministara Evropske unije potvrđuje politiku prijema novih zemalja u članstvo, uz "stroge i poštene uslove, načelo sopstvenih zasluga, s tim da Unija bude sposobna da to ostvari".

To se navodi u nacrtu zaključaka koje šefovi diplomatija EU treba da usvoje sutra u Briselu, u koje je uvid imala  agencija Beta.

U zaključcima koji će biti usvojeni na osnovu rasprave o Strategiji proširenja i godišnjih izvještaja o zemljama na putu u EU koje je izradila Evropska komisija, takođe se navodi da građani u zemljama kandidatima za članstvo u EU i zemljama članicama, moraju biti uvjereni da je proširenje korisno.

Evropski ministri napominju da "ono što se događa izvan granica EU naglašava važnost daljNjeg produbljivanja saradnje oko spoljnopolitičkih pitanja".

Oni predočavaju da otud "mora biti ojačan bilateralni spoljnopolitički dijalog" kandidata za članstvo i EU i ističu važnost usklađivanja sa stavovima EU u spoljnoj politici.

Takođe se ističe potreba tjesne saradnje kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo s EU kad je riječ o "jačanju energetske bezbjednosti evropske dvadesetosmorice, uključujući infrastrukturu i diversifikaciju izvora snabdijevanja".

Kandidati za članstvo postaće integralni dio EU, samo ako potpuno ispune utvrđena mjerila, navodi Savjet ministara EU koji bi, kao i dosad, svoje zaključke trebalo da  podnese na usvajanje liderima Unije koji zasjedaju krajem nedjelje.

U pripremljenom dokumentu se ističe da je uvreženje vladavine zakona od ključne važnosti za evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, "a hitna pažnja mora biti posvećena reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobodi izražavanja i medija i pravima manjina".

"Vladavina zakona je od presudnog značaja takođe za ekonomski razvitak i stvaranje povoljnih uslova za poslovanje i investicije", navodi se u nacrtu zaključaka Savjeta ministara EU.

U zaključcima se naglašava podrška mjerama Evropske komisije da u žiži reformi koje vode ka članstvu u EU, bude pospješenje rukovođenja ekonomijom i jačanje konkurentnosti, radi stvaranja boljih uslova za poslovanje firmi, podstaknu privredni rast, zapošljavanje i investicije.

Vlade zemalja Zapadnog Balkana u tom cilju do januara 2015,  treba da izrade nacionalne programe ekonomskih reformi koji će biti usaglašeni s onim što se unutar EU preduzima za podstrek ekonomskom rastu i zapošljavanju, što će, u skladu s utvrđenim smjernicama, pažljivo pratiti u Briselu.

Na Zapadnom Balkanu bitna je i klima tolerancije, kažu evropski ministri, koji osuđuju "svaku vrstu govora mržnje" i ističu da je i dalje nužno garantovati da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni, uz saradnju s Haškim tribunalom i Euleksovim specijalnim istražnim timom.