latinica  ћирилица
15/12/2014 |  14:54 | Autor: SRNA

Brčko: Zabrana upotrebe vode za piće u Vučilovcu

Inspektorat Brčko distrikta donio je rješenja o zabrani upotrebe vode za piće u mjesnom vodovodu u Vučilovcu i u Školskom arteškom bunaru u Brezovom Polju, nakon što je Agencija za bezbjednost hrane BiH obavijestila da hemijski parametri u tim sistemima nisu usklađeni sa pravilnikom o ispravnosti vode BiH.

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta Zoran Gajić rekao je Srni da je u Vučilovcu povećana vrijednost arsena, a u Brezovom Polju nitrata.

"O izdatim rješenjima smo obavijestili Agenciju za bezbjednost hrane BiH, kao i predsjednika Mjesne zajednice Vučilovac u petak, odnosno direktora Šeste osnovne škole u Brezovom Polju u prošli ponedjeljak", rekao je Gajić.

Nakon što je dobio rješenje, predsjednik Mjesne zajednice Vučilovac Ljubiša Ostojić jutros je o nastaloj situaciji obavijestio nadležne u vladi Brčko distrikta.

"Problem je što je riječ o arsenu, teškom metalu koji je veoma otrovan. Dok se ne utvrdi izvorište, odakle ulazi u vodovodni sistem, moraćemo stanovništvo snabdijevati cisternama pitke vode", rekao je Ostojić.

Direktor Šeste osnovne škole u Brezovom Polju Mladen Mićić rekao je da već od ponedjeljka učenici i nastavno osoblje kupuju vodu za piće ili je donose od kuće, te da je o rješenju o zabrani upotrebe vode obavijestio nadležno Јavno zdravstvo.

Zorka Mijatović iz Јavnog zdravstva Brčko distrikta izjavila je da će biti rađeni kontrolni nalazi uzoraka sa oba lokaliteta da bi se potvrdilo da li su i dalje povišene vrijednosti spornih hemijskih parametara.

"Tek nakon novih rezultata znaćemo koje mjere ćemo dalje preduzimati, a to će biti tek za nekoliko dana", rekla je Mijatovićeva.