latinica  ћирилица
15/12/2014 |  16:21 | Autor: TANЈUG

Erdogan: Neka EU gleda svoja posla

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je Evropskoj uniji, koja je kritikovala masovna hapšenja predstavnika opozicionih medija u Turskoj, da "gleda svoja posla".
Redžep Tajp Erdogan - Foto: AFP
Redžep Tajp ErdoganFoto: AFP

U televizijskom obraćanju, prvom od jučerašnjih racija, turski predsjednik je poručio da su sve akcije preduzete u skladu sa vladavinom prava.

"Evropska unija ne može da se miješa u mjere... preduzete u skladu sa vladavinom prava protiv elemenata koji ugrožavaju našu nacionalnu bezbjednost", rekao je Redžep Tajip Erdogan.

"Treba da gledaju svoja posla", dodao je predsjednik Turske, a prenio AFP.

Kako navodi Rojters, Erdogan je rekao da su racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD, bile dio neophodnog odgovora na "prljave operacije" političkih neprijatelja i odbacio kritike EU.

"Oni govore o slobodi štampe, ali racije nemaju ništa sa time... Ne brinemo za to šta EU može da kaže, da li nas EU prihvata kao članicu, nemamo takvih briga. Molim vas, zadržite svoju mudrost za sebe", poručio je Erdogan.

Turska policija je juče otpočela operaciju hapšenja sljedbenika Erdoganovog rivala – imama Gulena, izvršivši raciju u 13 gradova širom Turske, uključujući Istanbul. Više od 20 ljudi je uhapšeno, među njima novinari, izvršni direktori, producenti i televizijski pisci bliski Gulenu.

Do hapšenja je došlo nekoliko dana poslije donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu "osnovane sumnje".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Јohanes Han osudili su ovu akciju turske policije kao "protivnu evropskim vrijednostima", ističući da ona "nije u saglasnosti sa slobodom medija, kao ključnim principom demokratije".