latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:00 | Autor: Agencije

Kuprešanin: Mladić spasao Srbe u BiH

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok odbrane Vojo Kuprešanin rekao je da će Mladić ući "kao pozitivac u srpsku istoriju" zato što je "branio srpski narod" tokom rata u BiH.

"Istina je da je ovaj general, koji sjedi ovde, stao datog časa da brani srpski narod, a svi drugi generali jugoslovenske vojske su pobjegli. Da nije bilo ovog generala, koji sjedi ovde, srpskog naroda ne bi bilo ni u tragovima u BiH. Zato je srpski narod zahvalan generalu Mladiću i za vjek-vjekova će ga pominjati i ući će kao pozitivac u srpsku istoriju", rekao je Kuprešanin.
Te riječi, optuženi Mladić propratio je aplauzom, zbog čega ga je predsjedavajući sudija Alfons Ori uklonio iz sudnice.

Svjedok Kuprešanin potvrdio je da su srpske snage u julu 1992. ubile 68 nesrba u selu Briševo kod Prijedora.

"Vojnici su počinili zločin nad civilnim stanovništvom. Istina je da nisu kažnjeni za to", kazao je Kuprešanin, tvrdeći, međutim, da se zlodjelo, navedeno u optužnici protiv Mladića, nije dogodilo tokom operacije VRS.

Na sugestiju tužioca da je svjedok, u ranijim izjavama, rekao da je o tom masovnom ubistvu obavijestio generala Mladića, Kuprešanin je kazao: "Nije tako, koliko se sećam ja sam obavijestio generala (Momira) Talića, a ne Mladića".

Zastupnik optužbe na to je uzvratio da je Kuprešanin, uoči suđenja Taliću, kazao da nije informisao njega već Mladića, a da sada, u korist Mladićeve odbrane, tvrdi suprotno. "Vi ne govorite istinu", tvrdio je tužilac.

"Јa ne mogu sada da se sjetim koga sam obavijestio", odgovorio je Kuprešanin. Potvrdio je da ga je banjalučki biskup Franjo Komarica obavijestio i o više drugih "masakara" nad katoličkim vjernicima širom Krajine, koji su izazvali odlazak Hrvata. "Znao sam da su Hrvati bježali sa tih prostora", rekao je svjedok.

Naveo je i da je Komaričino pismo dobio i predsjednik RS Radovan Karadžić, ali da "ne zna" da li je stiglo i do generala Mladića.