latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:11 | Autor: SRNA

Savjet za spoljne poslove EU - Podrška evropskoj perspektivi BiH (VIDEO)

Savjet za spoljne poslove EU izrazio je danas jasnu podršku evropskoj perspektivi BiH i pozdravio novu inicijativu za revitalizaciju reformskog procesa.

"Savjet je složan u vezi sa obnovljenim pristupom EU prema BiH na njenom putu ka EU, tokom kojeg će morati biti ispunjeni svi uslovi, uključujući primjenu odluke `Sejdić-Finci", navodi se u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Savjet je pozdravio provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje, kako bi se "pažnja usmjerila na reforme i pitanja od direktnog značaja za građane, u svjetlu raširenih građanskih protesta početkom 2014. godine".

Takođe, upućen je poziv da se visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za pregovore o proširenju Јohanes Han i dalje angažuju sa rukovodstvom u BiH na dobijanju neopozivog obavezivanja o provođenju reformi u pisanom obliku.

"Sveobuhvatni cilj je da se uspostavi funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i da se BiH omogući da, uz konsultovanje sa EU, izradi inicijalni plan za reforme", navodi se u tekstu.

Savjet je napomenuo da plan treba sastaviti uz konsultovanje sa građanskim društvom i da ova agenda treba da sadrži reforme iz oblasti Sporazuma za rast i zapošljavanje, vladavine prava, dobrog upravljanja i koordinacionog mehanizma EU.

U saopštenju se dodaje da će Savjet za spoljne poslove EU, nakon što se članovi Predsjedništva BiH i politički lideri obavežu na reforme u pisanoj formi, a to potvrdi Parlamentarna skupština BiH, donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Savjet je napomenuo da je napredak u pogledu primjene plana o reformama neophodan da bi EU razmotrila prijavu za članstvo u evropskom bloku i da će od Evropske komisije zatražiti da posebnu pažnju obrati na primjenu odluke u vezi sa slučajem "Sejdić-Finci".

U saopštenju je izražena podrška teritorijalnom integritetu BiH "kao suverene i jedinstvene države".

Na kraju teksta zaključaka ukazuje se na značaj brzog formiranja vlasti na svim nivoima i pozivaju se lideri u BiH da osiguraju da se to desi što prije.

POZITIVNE REAKCIЈE ZVANIČNIKA BiH

Predsjedništvo BiH pozdravilo je zaključke Savjeta EU za spoljne poslove, kojima je potvrđena perspektiva članstva BiH u EU i usvojen novi pristup i redoslijed mjera za napredovanje zemlje u procesu evropskih integracija.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je ova institucija spremna da, u skladu sa zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU, pripremi i usaglasi pisanu izjavu kojom bi BiH iskazala spremnost za sprovođenje neophodnih reformi u procesu evropskih integracija. 

I ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozdravio je zaključke o BiH koje je na današnjem zasjedanju u Briselu usvojio Savjet za spoljne poslove EU, u kojima je još jednom naglašeno nedvosmisleno opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH podsjeća se da se u usvojenim zaključcima Savjet, između ostalog, saglasio sa obnovljenim pristupom EU prema BiH na njenom putu pridruživanja EU, u okviru kojeg će svi uslovi, uključujući i usvajanje rješenja za provođenje odluke u predmetu "Sejdić-Finci", morati da budu ispunjeni.

Povezane vijesti:
Evropski zvaničnici: BiH jedna od glavnih tema u Briselu