latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:28 | Autor: RTRS

MMF: Kineski BDP pretiče američki!

Nakon 142 godine privredne dominacije, došlo je vrijeme da Sjedinjene Američke Države prepuste tron novoj ekonomskoj velesili. Prema podacima MMF-a, kineski će BDP ove godine preteći američki. Tako će američki BDP u ovoj godini iznositi 17.416 milijardi dolara, dok će kineski dostići 17.632 milijarde dolara.

Stručnjaci se slažu da se radi o simbolički veoma intenzivnom momentu u pogledu globalne ekonomije, prenosi Dejli Mejl. Kina je velika, i postaje sve veća. Ne smije  se potcjenjivati", rekao je Ervind Sabramenian, istraživač sa vašingtonskog instituta Piterson i specijalista za kinesku ekonomiju.

Primopredaja privredne krune očekuje se i najavljuje već godinama, a vijest nije odjeknula onoliko snažno koliko bi se moglo očekivati, s obzirom na činjenicu da je zadnji put do ovakve tektonske promjene došlo 1872. godine, kada su SAD preuzele titulu Velike Britanije.

Valja podsjetiti da je do 1750. godine upravo Kina bila najveća svjetska privredna sila i država s najviše stanovnika na svijetu, a to je mjesto držala skoro 2.000 godina.

Nakon kratkog uspona Velike Britanije i SAD-a, čini se da se Kina vraća na "istorijsku" poziciju.

SAD utjehu može pronaći u tome što se ova MMF-ova procjena BDP-a zasniva na paritetnoj kupovnoj moći, a ne na apsolutnom iznosu.

U apsolutnom iznosu, američki bruto domaći proizvod i dalje nadmašuje kineski za 50 posto.