latinica  ћирилица
15/12/2014 |  18:53 | Autor: Agencije

Kraj talačke krize u Sidneju - Ubijen otmičar i dvoje talaca (FOTO)

Tri osobe su poginule, dok su četiri povrijeđene nakon talačke krize koja je okončana pucnjavom i upadom specijalnih snaga Australije u kafić u Sidneju, saopštila je danas policija.

Lokalni mediji javljaju da je među mrtvima i otmičar, izbjeglica iz Irana Man Haron Monis.

Policija je saopštila da su život izgubili 50-godišnji muškarac, 38-godišnja žena i 34-godišnji muškarac. Četiri osobe su povrijeđene, uključujući jednog policajca.

Talačka kriza u Sidneju je okončana nakon što su australijski komandosi upali u kafić "Lind" u poslovnoj četvrti Sidneja, u kome je otmičar držao taoce više od 16 časova, nakon što je pet ljudi uspjelo da se spasi.

Naoružani muškarac koji je od jutros držao taoce u kafiću "Lint" u Sidneju identifikovan je kao iranski izbjeglica Man Haron Monis.

Monis, koji je sebe proglasio za šeika, bio je osuđen za seksualne napade i, odvojeno, slanje prijetećih pisama porodicama australijskih vojnika poginulih u Avganistanu, a prošle godine je bio optužen i za saučešništvo u ubistvu bivše supruge, koja je izbodena nožem i zapaljena u stambenoj zgradi u Sidneju.

Početkom ove godine, Monis, koji sebe naziva "duhovnim vidarem", bio je optužen za nedolično ponašanje i više od 50 seksualnih napada 2002. godine, u vrijeme kada se u Sidneju predstavljao kao vidar koji se bavi crnom magijom.

Poslije jutrošnjeg zauzimanja kafića, otmičar je upozorio da su u kafeu postavljene dvije bombe, a u centru grada još dvije, i zatražio je da mu se donese zastava Islamske države i da mu se omogući da razgovara sa australijskom premijerom Tonijem Abotom.

Kompanija "Lint", u čijem kafiću su oteti ljudi, saopštila je tokom krize talaca da vjeruje da se u objektu nalazi 10 zaposlenih i 30 gostiju.

U međuvremenu je više otetih uspjelo da pobjegne iz kafića.

Okolina kafića - prodavnice čokolade bila je evakuisana, cijelo područje blokirano, a policija je zatražila od građana koji žive u blizini da se ne približavaju prozorima.

Јoš nije poznat tačan motiv napadača.

Tviter kampanja “Iranci protiv terora”

Korisnici Društvene mreže Tviter iz Irana pokrenuli su kampanju “Iranci protiv terora”.

Oni jasno osuđuju teroristički čin njihovog sunarodnika Man Haron Monisa. koji je kao taoce držao zaposlene i goste jednog kafića u Sidneju.

“Mi osuđujemo svaku vrstu nasilja nad nevinim ljudima. Svaki musliman zna da je povređivati ljude grijeh“,“Mi mrzimo nasilje”, “Kao Iranac osuđujem kidnapovanje u Sidneju”, su neki od tvitova, a vrlo često se ističe da su Iran i Sjedinjene Američke Države na istoj strani u borbi protiv Islamske države.

Ovdje možete pročitati poruke #IraniansAgainstTerror