latinica  ћирилица
15/12/2014 |  19:45 | Autor: TANЈUG

"Beogradski samit"- zvaničnici stižu

Premijeri zemalja centralne i istočne Evrope, koji će učestvovati na samitu sa Kinom, počeli su da stižu u Beograd, a prvi je doputovao premijer Slovenije.
Počeo dolazak premijera -Miro Cerar, Slovenija - Foto: TANЈUG
Počeo dolazak premijera -Miro Cerar, SlovenijaFoto: TANЈUG

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je u ime srpskog premijera i vlade dočekuje premijere rekla je da je premijer Slovenije Miro Cerar doputovao u srpsku prestonicu minut poslije 16 sati.

Ona je rekla da će večeras u Beograd stići premijer Kine Li Kećijang, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i premijeri Crne Gore, Litvanije i drugih zemalja učesnica samita koji počinje sutra u Beogradu.

Premijeri stižu u Beograd

Prema njenim riječima, dio delegacija na čelu sa zvaničnicima će doći večeras, a dio sutra ujutro.

Mihajlović, koja je predsjednik Mješovitog komiteta Srbije i Kine, pohvalila je organizaciju dočeka stranih delegacija.

Ona je rekla da je samit zaista veliki događaj za sve zemlje koje će učestvovati i izrazila uvjerenje da će organizacija, kao što se već sada pokazalo, biti dobra tokom trajanja samita.

"Što je još važnije, vjerujem da će biti dosta dobrih sastanaka i razgovora, dobrih pre svega za ekonomiju Srbije", kaže Mihajlović.

Zorana Mihajlović dočekuje goste

Ona je rekla da će sutra prije podne prisustvovati bilateraklnim sastancima, a da će zbog toga premijere i njihove delegacije dočekati potpredsjednica vlade Kori Udovički i ministar energetike Aleksandar Antić.

Mihajlović je dodala da će na samitu biti svi premijeri zemalja učesnica osim premijera Hrvatske Zorana Milanovića, a da će tu zemlju predstavljati potpredsjednica vlade Vesna Pusić.

Ona je ocijenila da je samit koji će biti održan u Beogradu "veoma ozbiljan i veliki ekonomski i politički skup".

Inače, na autoputu od aerodroma do Beograda postavljene su zastavice Srbije i Kine, a na samom aerodromu ima značajan broj pripadnika policije i službi bezbjednosti.