latinica  ћирилица
15/12/2014 |  20:49 | Autor: RTRS

Trojke porodice Vulin- "Za djecu mora da se ima" (VIDEO)

Od 2006. godine do danas 19 bračnih parova u Republici Srpskoj dobilo je trojke. Dugogodišnja praksa Ministarstva porodice, omladine i sporta je da izdvaja putem Fonda za dječiju zaštitu po 600 maraka za svako dijete, odnosno ukupno 1.800 maraka i dječija kolica.

Tako je bilo i danas u porodici Vulin iz Banjaluke, koja je 26. septembra dobila troje djece Oliveru, Nenada i Relju. 

Presvući, okupati, nahraniti, uspavati, spremiti za izlazak -i to sve tri puta, već tri mjeseca, svakodnevna je praksa u porodici Vulin iz Banjaluke.

"Svako traži pažnju- da se nosa, svi oni traže svoje -tako da se nađe vremena za svakog po malo, ali učimo ih da ne mogu baš uvijek da se nosaju", kaže Ana Vulin, majka ovih trojki. 

Njen muž Lazar Vulin dodaje: "Supruga je to lijepo sve upeglala, ona je više spartanski oko njih nego ja. Јa dosta radim pa kada dođem kući budem ih malo željan".

Bake i dede u smjenama pomažu, kako bi sve troje unučadi, i prvo najstariji dobili ljubav i pažnju koju svako dijete treba. Da ih bude još više- neće biti gužva, kaže deda Predrag.

"Nadam se da će ih biti još- takve su i njihove želje. Bog nas je pogledao, šta da vam kažem", kaže deda Predrag za RTRS.

Praksa Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske je da daruje porodice. Dječiju kozmetiku, kolica za trojke i 1.800 konvertibilnih maraka – darovali su i porodici Vulin.

Nada Tešanović ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske kaže da je najljepše to da se radujemo svakom ovakvom trenutku.

"I ja bih voljela da ova jednokratna pomoć bude mjesečna i naravno da sam se u Ministarstvu borila da ima više novca za ovakve slučajeve- ne samo za trojke nego za svako dijete koje se rodi", kaže ministarka Tešanović.

"Izdaci jesu veliki, ali za djecu mora da se ima", kaže otac Lazar, koji radi više poslova, kako ništa ne bi nedostajalo Oliveri, Nenadu i Relji. A radost je velika kad vas svako jutro bude osmjesi djece.