latinica  ћирилица
16/12/2014 |  08:43 | Autor: Agencije

Peševar: Talibani ubili 141 lice, uglavnom djecu u vojnoj školi (VIDEO)

Agencija Sputnik US javlja da je ubijeno 141 lice, većinom djecu, a više od 250 je povrijeđeno. Vojska je saopštila da je operacija završena i da je ubila svih šest napadača, ali da ima problema u "čišćenju" škole zbog eksplozivnih naprava koje su postavili.
Talačka kriza u Peševaru - Foto: AP
Talačka kriza u PeševaruFoto: AP

Pozivajući se na lokalne medije, agencija Sputnik US javlja da je ubijeno  141 lica, većinom djece od kojih je 82  mlađe od 15 godina, a više od 250 je povrijeđeno. U napadu ekstremista ubijeno je i devetoro zaposlenih u školi. Vojska je saopštila da je operacija završena i da je ubila svih šest napadača, ali da ima problema u "čišćenju" škole zbog eksplozivnih naprava koje su postavili militanti. Bi-Bi-Si navodi da su militanti izgleda imali namjeru da ubiju što je više moguće učenika, a ne da ih uzmu za taoce kao što se na početku pretpostavljalo. U današnjem masakru u Peševaru ukupno je stradalo 147 ljudi. 
 Pakistanski premijer Navaz Šarif rekao je da je masakr u školi nacionalna tragedija. Šarif i načelnik Generalštaba Rahil Šarif, stigli su na područje Peševara odmah nakon krvaveg opsade.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je šokiran i užasnut time što se djeca ubijaju samo zato jer idu u školu, a francuski predsjednik Fransoa Oland rekao da je to podlo i prezira vrijedno. Indijski premijer Narendra Modi rekao je da se radi o kukavičkom, neljudskom činu i izrazio solidarnost s Pakistanom.

Pokret pakistanskih talibana preuzeo je odgovornost za masakr u  školi u Pešavaru istakavši da je to odmazda za nedavne napade na njihova uporišta.
Јedan od komandanata TTP istakao je da ta organizacija neće nikada biti pobijeđena i naveo da je ona spremna za dug rat protiv Pakistana, marionetske države kojom upravljaju Sjedinjene Američke Države.

“Roditelji djece koja idu u ovu školu su vojnici i oni su učestvovali u masovnim ubistvima naše djece i bombardovanju sjevernog i južnog Vaziristana. Povrijediti ih u njihovom skrovištu, to je najbolja osveta“, naveo je Јar Vazir.
Novinar portala Dejli bist Sami Јusafzai insistirao je u razgovoru s Vazirom na tome da su djeca nevina i da nije bilo potrebe napadati školu.

“A šta je sa našom djecom? Ta djeca tamo, ona su djeca pakistanske vojske koju podržavaju SAD i pod čijim pokroviteljstvom ona bombarduje naše porodice i djecu. Ta djeca su nevina zato što nose odijela, kravate i košulje koje nose zapadnjaci, a naša deca koja nose islamističke šalvare se nikada nisu pojavljivala u medijima na zapadu“, odgovorio je Vazir.

On je dodao da TTP ima dugu listu napada koje planira u Pakistanu, naročito u oblastima u kojima deluje američka vojska, a to su regioni uporišta nekadašnje Al Kaide.

Novinar iz Pešavara Akil Јusafzai rekao je da je ovaj napad veliki udarac na protivterorističku borbu pakistanske države.

“Ta škola nije bila samo za djecu vojnih lica. Veći dio djece dolazi iz civilnih porodica, a najgore je to što su na mjesto zločina mediji stigli prije bezbjednosnih službi“, dodao je Јusafzai.

On je naveo da je šestoro napadača pred školu došlo automobilom, koji su potom zapalili, i potom uletjeli u školu.

 URGENT: Operation in #Peshawar over, all  terrorists dead – security forces pic.twitter.com/WlJabNMeF4

HAPPENING NOW: Explosions heard in #Peshawar school, death toll rises to 126 http://t.co/m78BGDo8vb #PeshawarAttack pic.twitter.com/7zA9XkZDgF

Talibani su pruzeli odgovornost za napad, ali tvrde da nije usmjeren protiv učenika.

"Naši bombaši samoubice su ušli u školu, imaju instrukcije da ne povrijede djecu, meta im je vojno osoblje," rekao je portparol  talibana Muhamed Umar Korasani za Rojters.

 "Odlučili smo se za školu zbog vojnih vlasti čiji su ciljevi naše porodice. Želimo da osjete bol", rekao je on.

 

Međutim, portparol frakcije pakistanskih talibana Tehrek-e-Taliban, rekao je da je napadačima naređeno da ubiju starije studente, ali ne i djecu.

Do napada je došlo nakon što je pakistanska vojska pokrenula veliku ofanzivu protiv talibana u plemenskoj oblasti Sjeverni Vaziristan. 

 #PAKISTAN: Taliban takes hundreds of students hostage, heavy gunfire reported inside school http://t.co/1GSPrTInNw pic.twitter.com/bgjFFHCAcZ