latinica  ћирилица
16/12/2014 |  10:22 | Autor: RTRS

Susret Bevanda - Vučić uoči Samita

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, sastali su se jutros u Palati Srbija uoči Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.
Ranko Škrbić i Vjekoslav Bevanda na Samitu u Beogradu - Foto: RTRS
Ranko Škrbić i Vjekoslav Bevanda na Samitu u BeograduFoto: RTRS

Vučić je na početku sastanka poželio dobrodošlicu Bevandi, istakao dobre odnose Srbije i BiH i važnost regionalne saradnje u izradi infrastrukturnih projekata kojima bi se zajedno apliciralo za fondove EU.

- Izgradnja puteva i pruga omogućava brže spajanje i poslova i ljudi. To će doprinijeti ekonomskoj i političkoj stabilizaciji cijelog regiona, istakao je Vučić.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, te saradnji u oblasti saobraćajne infrastrukture i energije. Tokom sastanka predloženo je formiranje radne grupe koja će se baviti izradom zajedničkih projekata i susret ministara saobraćaja dvije zemlje.

 Sastanku Vučića i Bevande prisustvovao je i ambasador BiH u Beogradu Ranko Škrbić, te ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar privrede Željko Sertić.

Vučić se prethodno sastao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Dogovorena je zajednička sjednica dvije vlade za mart iduće godine kao i formiranje Radne grupe dvije vlade za razmatranje zajedničkih projekata iz oblasti energetike, infrastrukture i saobraćaja.

Đukanović je naglasio da bi Samit u Beogradu mogli da obilježe postojeći projekti kao što je pruga Beograd - Bar i planovi za nove regionalne projekte i njihovo povezivanje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rumunije Viktor Ponta istakli su potrebu za većim angažovanjem na realizaciji autoputa Temišvar-Beograd, prioritetnog infrastrukturnog projekta za obje zemlje.

Izrada studije izvodljivosti i pronalaženje načina finansiranja ovog projekta prvi su koraci koje će dvije strane‎ preduzeti, istaknuto je na sastanku premijera Srbije i Rumunije.

Tema razgovora bila je i mogućnost saradnje na projektu Transbalkanski koridor Pančevo - Rešica, za poboljšanje razmjene struje i sistema transmisije, koji bi Srbiju i Rumuniju povezao sa Evropom i obezbijedio energetsku stabilnost obje zemlje.

Vučić je u razgovoru sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom poručio da ne postoje prepreke za saradnju dvije države, odnosi Srbije i Slovenije su bolji nego ikada.

Predsednici vlada Srbije i Češke Aleksandar Vučić i Bohuslav Sobotka razgovarali su o bilateralnim odnosima, ekonomskoj i saradnji u oblasti energetike, saobraćaja i infrastrukture.

Vučić je naglasio važnost ekonomske saradnje Srbije i Češke i predložio održavanje ekonomskog foruma dve zemlje, kao i zajedničko ulaganje u investicione projekte, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.