latinica  ћирилица
16/12/2014 |  10:28 | Autor: TANЈUG

Ivanić: Ni Srbija ne bi priznala nezavisnu Srpsku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kaže da je uvjeren da ni Srbija ne bi priznala eventualnu nezavisnost Republike Srpske.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Ivanić smatra da bi prijem u EU mogao da uslijedi tek za 20 godina.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", upitan za težnje Srpske za nezavisnošću ocijenio da je predsjednik Srpske Milorad Dodik to koristio za učvršćivanje vlasti, a da bi prva zemlja koja ne bi priznala nezavisnost Srpske, barem narednih godina, bila Srbija, jer bi Beograd, u suprotnom, morao reći da je nezavisnost Kosova realnost.

Ivanić je izrazio sumnju da bi čak i Rusija imala interes da podrži nezavisnost Republike Srpske.

Istovremeno je podvukao da ne vjeruje da su emotivni odnosi sa Srbijom od negativnog uticaja po BiH.

- Vjerujemo da su naši etnički korijeni tamo. Šta je tu problem. Takođe mislim da je fer stav Srbije da "voli Srpsku, ali prihvata postojanje i integritet dejtonske BiH, rekao je Ivanić.

Uvjeren je da će Savjet ministara biti uspostavljen prvih dana februara i da bi u martu i aprilu mogao riješiti probleme u vezi sa putem ka EU.

Upitan kada vidi BiH u EU Ivanić je odgovorio "ne za 10 godina, ali možda za 15, odnosno nada se za 20 godina".

- Za deset godina ne vjerjem ne samo zbog nas, već i zbog EU, naglasio je on, dodajući da smatra da će za 90 odsto BIH za 20 godina biti članica EU.

On je istakao da treba izbjegavati sporne teme kako bi se spriječila blokada u vladi, rekavši da postoje tri različita viđenja u Bosni i Hercegovini.

- Gospodin Bakir Izetbegović želi jedinstvenu BiH, najbolje bez entiteta, ali on zna da to nije moguće. Јa bih najradije nezavisnu Srpsku, ali znam da to nije moguće. Dragan Čović ima ideju trećeg entiteta, ali znamo da nismo jedinstveni o tome. Zato je bolje da to ostavimo po strani. Naša generacija političara nije u stanju da to riješi, objasnio je Ivanić.