latinica  ћирилица
16/12/2014 |  13:51 | Autor: SRNA

Đokić: Srpska podržava evropsku inicijativu za BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Republika Srpska podržava evropsku inicijativu za BiH, koju su ranije pokrenuli Njemačka i Velika Britanija putem svojih ambasada u BiH.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

- Ova inicijativa podstiče napore koje svi želimo da podržimo i da se njima posvetimo, a to su ekonomski rast i reforme koje će obezbijediti kvalitetniji i bolji život svim ljudima na ovim prostorima, te opšti napredak zemlje u ekonomskom smislu, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Komentarišući set zaključaka koje je juče usvojio Savjet za spoljne poslove EU u vezi sa donošenjem odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, nakon što se članovi Predsjedništva BiH i politički lideri u pisanoj formi obavežu na reforme, a to potvrdi parlament BiH, Đokić je rekao da Predsjedništvo BiH rizikuje da na ovaj način preuzima dio poslova koji nije u njegovoj ustavnoj nadležnosti.

- Razumijem da će ta inicijativa od Predsjedništva BiH biti konsultativnog karaktera i da će biti prenesena kao inicijativa liderima političkih partija u BiH, istakao je Đokić.

On je podsjetio da su lideri političkih partija u BiH imali zajednički sastanak na kojem su podržali mogućnost zauzimanja zajedničkog stava o važnim ekonomskim reformama i reformama koje treba provoditi u BiH.

- Nosioci vlasti iz Republike Srpske i koalicija koja će biti buduća Vlada Srpske izašli su sa stavom o pitanjima koja su sadržaj te deklaracije i nama uopšte nije problem da takvu inicijativu podržimo u dijelu koji se odnosi na ekonomske reforme i mogućnosti da osposobimo zemlju i njen potencijal da daje više u korist građana, zaključio je Đokić.