latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:24 | Autor: SRNA

Čubrilović: Odluka Hrvatske o mostu kod Gradiške u predizborne svrhe

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je odluka Hrvatske da ne gradi most na Savi kod Gradiške politička i u svrhu predizborne kampanje.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

"Ova odluka sigurno neće moći da ostane na snazi", rekao je Čubrilović.

On je istakao da su izgradnju autoputa u Republici Srpskoj podržale finansijske institucije čije odluke su odraz političkog stanja u međunarodnoj zajednici.

Prema pisanju "Nezavisnih novina", iz sredstava koje je Hrvatska dobila od Evropske komisije za izgradnju saobraćajne infrastrukture neće biti mogućnosti da bude izgrađen most na Savi kod Gradiške, koji je potreban da bi autoput Banjaluka - Gradiška bio spojen na autoput Zagreb - Beograd.

U dokumentu, koji su ovog petka usvojile Vlada Hrvatska i Evropska komisija, za kohezione projekte u Hrvatskoj koji će od 2014 do 2020. godine biti finansirani sredstvima EU, prioriteti su Pelješki most, odnosno putna povezanost sa južnom Dalmacijom, put kod Rijeke D403 i Omiška zaobilaznica.

Tek na sekundarnoj listi su most kod Gradiške i treća traka na Autoputu Zagreb - Karlovac.

To u praksi znači da će od pet projekata koje je Hrvatska kandidovala, biti realizovana tri prioritetna, a da će dva preostala, među kojima je i most na Savi kod Gradiške, biti realizovani samo ako ostane sredstava.