latinica  ћирилица
16/12/2014 |  14:37 | Autor: Agencije

EU Srbiji: Postepeno usaglasiti spoljnu politiku

Savjet ministara EU zatražio je danas od Srbije da sa EU postepeno usaglasi spoljnu i politiku energetske bezbjednosti i pohvalio napredak koji je Beograd ostvario na polju ekonomskih i reformi pravosuđa.
Srbija i EU - Foto: RTRS
Srbija i EUFoto: RTRS

"Savjet ministara poziva Srbiju da postepeno usaglasi svoju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, u sklopu Pregovaračkog okvira Srbija-EU", navodi se u završnom dokumentu zasjedanja.

U dokumentu se izričito ne spominju sankcije EU prema Rusiji, prenose beogradski mediji.

Evropski ministri ističu potrebu "da Srbija održi djelatno i konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije odnosa sa samoproglašenim Kosovom, u čemu je ostvaren značajan napredak".

"Savjet ministara EU i dalje će pažljivo pratiti angažovanje Srbije ka vidljivom i trajnom napretku u sređivanju odnosa sa samoproglašenim Kosovom, uključujući primjenu postignutih dogovora u dobroj vjeri, tako da Srbija i Kosovo mogu da nastave svojim odgovarujućim putevima ka Evropi, s tim da nijedno od njih ne koči drugog u tim nastojanjima i da ispunjava sopstvene odgovornosti", navodi se u dokumentu.

U zaključcima je navedeno da su srpske vlasti iskazale "visoku pripremljenost" za otvaranje poglavlja o vladavini prava i temeljnim slobodama u pregovorima o članstvu s EU, ali nije precizirano da li bi uskoro moglo biti otvoreno prvo poglavlje u tim pregovorima.