latinica  ћирилица
16/12/2014 |  16:00 | Autor: SRNA

EK usvojila dokument za finansijsku podršku BiH

Evropska komisija usvojila je Indikativni strateški dokument za BiH, kojim se utvrđuju prioriteti za finansijsku podršku Evropske unije BiH za period 2014-2017. godina na njenom putu ka evropskim integracijama.

Evropska unija planira podržati sektorske reforme u iznosu od 165,8 miliona evra u sektorima - demokratija i upravljanje, vladavina prava i osnovna prava, konkurentnost i inovacije, lokalne razvojne strategije, te obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike.

Delegacija EU u BiH saopštila je da će sredstva biti dostupna posredstvom Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA dva/.

U saopštenju se navodi da su vlasti BiH bile uključene u utvrđivanje ključnih oblasti koje će imati najveće koristi od ove pomoći, te da su u ovom procesu konsultovani Evropski parlament i države članice EU, kao i organizacije civilnog društva, međunarodne organizacije i finansijske institucije.

Komisija je spremna proširiti IPA podršku i na druge sektore, uključujući i one u kojima je dodjela dodatnih sredstava opravdana, kada BiH usvoji relevantne strateške dokumente.

"Ova pomoć stiže u veoma važno vrijeme za BiH jer će podržati obnovljeni pristup EU, kao i provođenje reformi koje će imati direktan efekat na građane i pomoći zemlji da krene naprijed na svom putu ka EU", istakao je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han.