latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:18 | Autor: SRNA

Formirani poslanički klubovi u Predstavničkom domu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović rekao je da su formirani svi klubovi političkih partija u Predstavničkom domu, izuzev "Mješovitog kluba" u kome su tri poslanika koji kao pojedinci predstavljaju svoje stranke.

"Naše je opredjeljenje bilo da u roku od sedam dana od 9. decembra moraju biti formirani poslanički klubovi. Ostalo je nejasno pitanje da li je formiran `Mješoviti klub`. Sada slijedi da ispoštujemo rok za izbor stalnih radnih parlamentarnih tijela, a to je sedam dana od dana kada su formirani poslanički klubovi", rekao je DŽaferović novinarima nakon prve sjednice novoizabranog Kolegijuma Doma.

Kolegijum je danas razmatrao pripreme kako da bude dovedeno do kraja konstituisanje Predstavničkog doma izborom stalnih radnih parlamentarnih tijela, te je razmatran način popune parlamentarnih komisija i danas će biti upućen dopis klubovima da se izjasne o imenima i afinitetima poslanika za rad u pojedinim radnim tijelima.

"Imaćemo 22. decembra sjednicu Kolegijuma Doma i sjednicu Kolegijuma u proširenom sastavu koji će utvrditi prijedlog imena za sastav radnih tijela. Između katoličkih božićnih praznika i Nove godine ćemo naći termin za sjednicu Predstavničkog doma na kojoj će se imenovati radna tijela i ispuniti obavezu kako je predviđeno poslovnikom", rekao je DŽaferović.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa medijskim napisima da je moguć raskid koalicije SDA sa DF-om, DŽaferović je rekao da ne vjeruje u takvu mogućnost. "Potpisana su dva sporazuma, SDA, DF i Savez za promjene i SDA, DF i koalicija oko HDZ-a na kojem su definisani principi djelovanja", dodao je on.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto rekla je da je ostalo nejasno da li će tri poslanika koja čine "Mješoviti klub" ostati u tom klubu ili će se priključiti nekom od već formiranih poslaničkih klubova.

Govoreći o donošenju budžeta BiH za 2015. godinu, Krišto je podsjetila da u taj proces moraju biti uključena i radna tijela parlamenta BiH, ali da je neophodno i formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH do kraja godine, što je neizvjesno.

"Prema postojećem zakonu, odluku o privremenom finansiranju donosi Savjet ministara i institucije mogu nesmetano raditi i bez donošenja odluke o usvajanju budžeta u zakonodavnom tijelu", rekla je ona.

Krišto je navela da o raspodjeli pozicija u Savjetu ministara BiH nije bilo govora na današnjoj sjednici Kolegijuma.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić smatra da niko u BiH neće odugovlačiti formiranje institucija na svim nivoima jer sve institucije - od opština preko entiteta moraju da nastave da rade svoj posao u skladu sa nadležnostima.

Prema njegovim riječima, svako ko pokuša blokirati ne radi u interesu rješavanja ogromnih problema u BiH.

"Do sada nismo razgovorali ni o kakvim pozicijama u Savjetu ministara BiH, očekujemo da se zvanično definiše ime mandatara. Zajednički je dogovor da ovaj put to treba da bude Bošnjak. Nemamo nikakvu primjedbu na odluku SDA, kakva god da bude, a nemamo ni na prijedlog da to bude Denis Zvizdić. Vjerujem da iza mandatara postoji skupštinska većina, te ostaje još da mandatara u Predstavničkom domu potvrdimo", rekao je Bosić, lider SDS-a.

Bosić je dodao da će se poslije imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara krenuti u proces dogovaranja raspodjela ministarskih pozicija.