latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:24 | Autor: TANЈUG

Slovenački mesari u krizi zbog sankcija Rusiji

Slovenačka mesno-prerađivačka industrija, koja godišnje ostvari 700 miliona evra prihoda i zapošljava 5.000 ljudi, doživljava krizu zbog strmoglavog pada cijena na evropskom tržištu nakon što je Rusija zabranila uvoz iz EU, piše slovenački list "Dnevnik".
Meso - Foto: ilustracija
MesoFoto: ilustracija

Pored toga, slovenački mesari strahuju da će se zbog tog pada cijena trgovinski lanac Merkator, kao njihov glavni partner na domaćem tržištu, posle spajanja s Agrokorom preorijentisati u cijelosti na meso iz uvoza.

U Merkatoru, međutim, kažu da nema razloga za takav strah, jer će oni "ostati vjerni" domaćim slovenačkim dobavljačima, i ističu da se poslije spajanja sa Agrokorom udio slovenačkog mesa u prodaji čak i povećao, te da je za 11 mjeseci tekuće godine iznosio 91,1 odsto ukupne prodaje, prenosi portal Seebiz.

Uz to, u Merkatoru tvrde da neće, poput drugih maloprodajnih lanaca, koristiti situaciju zbog trenutno niskih cijena mesa na evropskom tržištu kako bi povećali zaradu na marži i da će, uprkos većim cijenama, i dalje uzimati meso od slovenačkih mesara među kojima su glavni "Celjske mesnine", Panvita i Meso Kamnik.