latinica  ћирилица
16/12/2014 |  17:36 | Autor: Agencije

Ko je otmičar iz Sidneja?

Man Haron Monis, koga je policija ubila u akciji spasavanja 17 osoba koje je držao kao taoce u sidnejskom kafeu "Lint", doživljavao je sebe kao mučenika i žrtvu sistema u Australiji. On je bio vuk samotnjak koji je govorio o zlu bliskoistočnih ratova, kaže njegov bivši advokat.

Monis (50), koji je juče ubijen u policijskoj akciji oslobađanja talaca, žalio se da je maltretiran u zatvoru zbog svojih političkih uvjerenja i isticao je da je on borac za islam i mir.

"Što se više borite protiv kriminala, to ste miroljubiviji", napisao je Monis nedavno na svom vebsajtu, prema obaveštajnoj grupi SITE.

U drugom komentaru je naveo da je on "svjedok varvarstva australijske vlade".

Izbjegao iz rodnog Irana u Australiju, veoma brzo je stekao krivični dosije u toj zemlji.

Ubijeni otmičar bio je otpužen za saučesništvo u ubistvu svoje bivše žene, koja je izbodena nožem i potom spaljena, i za seksualni napad na jednu ženu 2002. Za te optužbe je bio pušten na slobodu uz kauciju.

Australijske vlasti se sada suočavaju sa pitanjima o tome zašto su dozvolili da bude puštena uz kauciju osoba optužena za ozbiljna krivična djela.

"Svi smo bijesni što je ovaj čovek bio na ulici. Potrebno je da osiguramo da učinimo sve da iz ovog izvučemo lekciju", rekao je premijer Novog Јužnog Velsa Majk Berd.

Premijer Australije Toni Abot rekao je da je Monis bio zaslijepljen ekstremizmom, da je bolesna osoba, poznata policiji, ali koja nije bila na listi nadziranih terorista.

Monis je odrastao u Iranu kao Muhamed Hasan Mantegi. On je 1996. osnovao putničku agenciju, ukrao novac svojih klijenata i pobjegao, kako je rekao za agenciju IRNA šef iranske policije Ismail Ahmadi Mogadam.

Australija je u to vrijeme prihvatila Monisa kao izbjeglicu.

Advokat Adam Huda, koji je zastupao Monisa 2009, pošto je poslao osam pisama porodicama ubijenih australijskih vojnika u Avganistanu, rekao je da je Monis bio jedan od njegovih najčudnijih klijenata.

Huda je naveo da je na sastanke s njim Monis dolazio obučen u dugu odeždu nalik na mantiju i "držao mu predavanja" o zlu bliskoistočnih ratova.

"Rekao je da je svešteno lice, ali nije to bio i niko ga nije znao. Nije bio povezan ni sa jednom grupom niti džamijom. On je bio samo vuk samotnjak", rekao je Huda.

Dodao je da je Monisa smatrao ekscentrikom i zaluđenikom, ali ne i opasnim, kao i da je mislio da ima pravo da izrazi samog sebe, koliko god njegovi metodi bili neukusni.

 Advokat je naveo da je prestao da zastupa Monisa kada je ovaj odbio da posluša njegov savjet da ne daje izjave medijima.

Huda je kazao da je Monis ispred sudnice satima držao "ludačke govore" i mahao transparentima.

Agencija AP dodaje da su komentari Monisa na društvenim mrežama nagovestili i njegovo interesovanje za ekstremističku Islamsku državu, ali da nije jasno koji je bio nivo njegove podrške toj grupi.

Tokom držanja talaca, Monis je imao dva čudna zahtjeva: da mu se donese zastava Islamske države i da direktno priča sa premijerom Abotom.