latinica  ћирилица
16/12/2014 |  19:18 | Autor: SRNA

Bijeljina: Promovisana knjiga Vuka Draškovića "Tamo daleko"

Roman "Tamo daleko" veliku pobjedu Srbije u Prvom svjetskom ratu prikazuje iz ugla života kao najveći poraz Srbije od njenog postanka, rekao je večeras u Bijeljini autor romana, srpski književnik i političar Vuk Drašković.
Promocija knjige Vuka Draškovića u Bijeljini - Foto: SRNA
Promocija knjige Vuka Draškovića u BijeljiniFoto: SRNA

"Izašli smo iz Velikog rata kao slavni svjetski pobjednici, a zapravo bijednici, najveći mučenici i gubitnici, ljudski i biološki poraženi, izgubili smo 62 odsto muške populacije, svaka treća glava u Srbiji negdje je pala i ostala u tom pobjedničkom ratu", rekao je Drašković na predstavljanju knjige u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

On je istakao da je rezulat te velike pobjede bilo stvaranje velike države Јugoslavije koja je srušena krajem 20. vijeka, čime je i cilj velike srpske žrtve u Prvom svjetskom ratu nestao u suludom ubijanju te države.

U razgovoru sa novinarima, Drašković je rekao da poput svog književnog junaka 2030. i neke godine očekuje obnavljanje Јugoslavije i ujedinjenje svih ovih zemalja u EU.

"Neće biti prokletih granica, a generacija mladih i obrazovanih ljudi okrenuće se životu i ljubavi i najvjerovatnije će izreći surovu presudu generaciji Srba, Bošnjaka, Hrvata i drugih koji su učestvovali u ubijanju velike države Јugoslavije", ocijenio je Drašković.

On je rekao da Srbija mora da se okrene životu i realnosti i da ne može da bude vječno raskrečena između Istoka i Zapada, a gladna.

"Srbija je morala davno da se opredijeli za Evropu i Zapad, bezuslovno, uz naravno najbolje istorijske, kulturne i svake druge odnose sa Rusijom", istakao je Drašković.

Roman "Tamo daleko", koji je objavljen u septembru 2013. godine, kombinacija je istorijskih činjenica i snoviđenja glavnog junaka Vidana Maksimovića koji je kao dječak vidio smrt svog oca, a mnogo godina kasnije je svjedok besmislene smrti svog sina. Roman je simbolička priča o istoriji Srbije u posljednjih sto godina.