latinica  ћирилица
16/12/2014 |  21:39 | Autor: RTRS

Nezavisne: Prce i Cerićeva sportisti godine

Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Nikola Prce koji zbog povrede ligamenata skočnog zgloba nije bio u mogućnosti da lično primi nagradu, za priznanje koje je zaslužio odličnim igrama u dresu rukometne reprezentacije BiH i Pik Segeda zahvalio je putem video-poruke,pišu Nezavisne novine.

"Prije svega želio bih pozdraviti cijenjeni skup, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, posebno naše vjerne navijače koji nas nisu napuštali ni kada nam nije išlo najbolje. Velika mi je čast i jako mi je drago zbog ovog priznanja koje sam dobio od 'Nezavisnih novina' i BHRT-a. Mnogo mi je žao što nisam mogao prisustvovati svečanoj ceremoniji", rekao je Prce i dodao:

Za Larisu Cerić, ovo je četvrto priznanje za najbolju sportistkinju BiH. U nizu vrhunskih rezultata koje je ostvarila 2014. posebno mjesto u vitrinama zauzima srebro osvojeno na Evropskom seniorskom prvenstvu u Monpelijeu.

"Želim da zahvalim svojoj porodici, treneru Branislavu Crnogorcu, generalnom sekretaru DŽudo saveza BiH Arijani Јahi, klupskim kolegama iz Nippona, Edukacijskom fakultetu u Travniku, te Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo", kazala je Cerićeva, osvajačica ovog priznanja iz 2009, 2010, 2013. i sada 2014.

Za najboljeg trenera izabran Dragan Marković, za najbolju ekipu rukometna reprezentacija BiH
Stručni žiri, kojim je ovaj put predsjedavao velikan bh. i jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić, odredio je dobitnike i u preostalih devet kategorija.

Nagradu za najperspektivniju sportistkinju ove godine je i te kako zaslužila Nikolija Stanivuković, član Atletskog kluba Borac iz Banjaluke i jedna od rijetkih bh. atletičarki koja se s uspjehom bavi izuzetno zahtjevnom disciplinom: sedmobojem. Titulom najperspektivnijeg sportiste okitio se mladi košarkaški reprezentativac DŽanan Musa, najbolji strijelac Evropskog kadetskog prvenstva "A" divizije.

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je biciklistkinji Lejli Tanović, koja je tokom trke pritekla u pomoć jednom takmičaru koji je pao. Lejla je u tim trenucima bila na drugom mjestu, a iako je bila svjesna da će joj zaustavljanje oduzeti dragocjeno vrijeme, ona se nije dvoumila već je pomogla kolegi pa je na kraju u cilj stigla kao druga.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendarnom golmanu banjalučkog Borca Slobodanu Karaliću. Isto priznanje otišlo je u ruke Ivana Hmjelovjeca, bivšeg olimpijca i čovjeka koji je cijeli život posvetio gimnastici i radu sa mladima.

Azmir Husić, zaljubljenik u fudbal, spasio je FK Sloboda iz Tuzle propasti, a ovaj klub trenutno ima školu fudbala koju pohađa oko 400 mališana. Njemu je pripala nagrada za razvoj sporta.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 13. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide. Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu bila im je 13. najsjajnije odličje u vitrinama, a kapiten najtrofejnijeg tima u BiH Sabahudin Delalić dobitnik je nagrade za najboljeg sportistu u sportu za invalide.