latinica  ћирилица
17/12/2014 |  10:17 | Autor: RTRS

Potrošio 110 miliona dolara, sada na posao ide autobusom

Bivši NBA igrač Entoan Voker, trostruki Ol-Star koji je veći dio profesionalne karijere proveo u Bostonu, ali je 2006. godine kao starter Majamija osvojio prsten prvaka, izgubio je 110 miliona dolara koje je zaradio tokom karijere.

Zbog bankrota morao je nedavno morao prodati i šampionski prsten koji je osvojio sa Majamijem, piše portal sport.ba.

Voker je bankrot proglasio još u maju 2010, ali, prošle sedmice je prvi put dao intervju u kojem je za "Yahoo.finance" pričao o tome kako je izgubio novac, te životu nakon. Problemi su, kaže, krenuli još kad je sa 19 došao u Boston.

"Zbog mladenačke arogancije, neznanja i tvrdoglavosti, nisam htio slušati svog finansijskog savjetnika".

Bilo je to 1996, a Voker je kao ruki najavljivao obećavajuću NBA karijeru.

"Nikad nisam razmišljao o ozbiljnosti tog problema, ali nije mi bilo ni bitno jer je novac stalno stizao".

Kao najstariji od šestoro djece, Voker je dolaskom u NBA ligu htio zbrinuti majku, braću i sestre pa je tako ruki platu potrošio i prije no što mu je isplaćena. No, bio je to samo početak. Stilom života se, naime, htio "osvetiti" za sve godine siromaštva.

Članovima porodice je kupovao kuće od nekoliko miliona dolara, u dvorištu je imao četiri ili pet luksuznih automobila kao što su Bentli, BMV i 350.00 dolara vrijedni Majbah. Takođe, nikad nije isto dizajnersko odjelo nosio više od dvaput. Osim porodici, kupovao je skupe poklone prijateljima i poznanicima, a povrh svega je i – kockao. Tako je priznao gubitak 646.900 dolara kros samo dvije godine u igrama s kolegama iz NBA lige.

"Posljednji ekser u kovčegu" bilo je ulaganje u 140 nekretnina u rodnom Čikagu. Kad je tržište nekretnina "puklo", Voker je morao objaviti bankrot zbog vlasništva u vrijednosti od 4,3 miliona dolara, a dugovao je 12,7 miliona...

"Mogao sam daleko bolje to napraviti. Nisam, recimo, odlazio na sudska ročišta i gubio nekretnine koje su bila dobra investicija".

To je govorio o razdoblju dok se još nije nalazio u finansijskim problemima. Kasnije više nije bilo spasa. Kakav savjet ima za mlade NBA igrače?

"Prije svega trebate riječ 'ne' u svom rječniku. Morate znati reći 'ne' mnogim ljudima koji su vam važni u životu. I držite se finansijskog plana, te ne ulažite dok igrate jer se ne možete baviti svojim investicijama. U to krenite kad zaključite karijeru" – izjavio je Voker.

Vokeru je 2012. oprošten dug, a trenutno radi kao košarkaški analitičar za 120 Sports. Živi u predgrađu Čikaga sa svojom porodicom, a na posao ide javnim prevozom. Automobil ne posjeduje.

"Ne ganjam novac, penzija mi nije prioritet. Sada tražim kvalitet života. Samo želim biti u mogućnosti brinuti se za svoju djecu i jednog dana, nadam se, unuke"…