latinica  ћирилица
17/12/2014 |  12:14 | Autor: SRNA

Јevreji od večeras do 28. decembra slave Hanuku

Јevreji od danas do 28. decembra slave praznik Hanuka ili Hag haurim, praznik slobode i svjetlosti.

Hanuka predstavlja proslavu pobjede Јevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem IV, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Јerusalima. U znak sjećanja na čuda koja su se desila, za Hanuku se koristi poseban osmokraki svijećnjak, sa dopunskim devetim krakom, a paljenje svijećica u svijećnjaku predstavlja centralni čin cjelokupne proslave praznika. Prve noći pali se prva svijećica, a svake naredne noći još po jedna.  Legenda kaže da je ono malo ulja za paljenje svjetiljki, koliko je bilo, gorjelo sedam dana. Stoga se praznik obilježava paljenjem svijećica ili svjetala u ovom periodu tokom nedjelju dana, kada se svakog dana pali po jedna svjećica, odnosno svjetlo više. Tako se praznik u kućama obilježava paljenjem Hanukija - svijećnjaka ili lampe sa osam krakova i jednim dodatim centralnim, a ostavlja se u prozoru svake kuće.  Hanuka je veseo praznik kada se članovi porodice i pozvani gosti okupljaju oko trpeze pune jela. Okupljene porodice često razmjenjuju sitne poklone svake noći i jedu prženu hranu, u znak sjećanja na značaj ulja. Tih dana nema postova, jer je čitav praznik posvećen radosti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je praznik Hanuku svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH.

Povodom ovog velikog jevrejskog praznika, Dodik je poželio svima koji ga praznuju da praznične dane proslave u krugu porodice i prijatelja, u miru, sreći i blagostanju.

Premijerka Željka Cvijanović uputila je u ime Vlade Srpske i u svoje ime čestitku jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH povodom velikog jevrejskog praznika Hanuke. 

"Želim vam da ovaj tradicionalni praznik svjetlosti provedete u duhovnom miru i dobrom zdravlju u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija", navodi se u čestitki Cvijanovićeve, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.