latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:32 | Autor: TANЈUG

SAD i Kuba, dan za istoriju

Predsjednik Kube Raul Kastro i američki predsjednik Barak Obama istovremeno su se obratili javnosti povodom oslobađanja iz zatvora jednog američkog građanina iz kubanskog zatvora i trojice Kubanaca koji su bili zatočeni u SAD. Obama ocjenjuje da je riječ o najznačajnijoj promjeni u američkoj politici u prethodnih 50 godina.

Amerikanac Alan Gros oslobođen je iz kubanskog zatvora poslije pet godina – u okviru dogovora koji je uključio oslobađanje trojice Kubanaca iz američkog zarobljeništva, potvrdili su neimenovani zvaničnici SAD.

Gros je pušten iz humanitarnih razloga na zahtjev Obamine administracije, a oko podneva je sletio u SAD, navodi Rojters. 

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Kube Barak Obama i Raul Kastro su se istovremeno obratili javnosti.

Obama je istakao da Sjedinjene države danas mijenjaju odnos sa narodom Kube. Obama je iz Bijele kuće poručio da je riječ o "najznačajnijoj promjeni u američkoj politici u prethodnih 50 godina".

"Izolacija nije urodila plodom. Vrijeme je za novo poglavlje", rekao je Obama, najavljujući normalizaciju odnosa sa Kubom. 

Predsednik Kube Raul Kastro pozdravio je obnovu odnosa sa SAD, a u govoru koji je prenosila državna televizija, Kastro je rekao da i dalje postoje značajne razlike između SAD i Kube, u oblastima kao što su ljudska prava, spoljna politika i pitanja suverenosti.

Međutim, dodao je Raul Kastro, dvoke zemlje moraju naučiti da žive sa svojim razlikama "na civilizovan način".  

Raul Kastro je najavio da će Kuba pustiti iz zatvora i poslati u SAD čovkeka koji je špijunirao za SAD, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD Barak Obama ranije danas razgovarao je sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom o normalizaciji i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa među dugogodišnjim neprijateljima. Predsjednici dvije države razgovarali su telefonom više od 45 minuta, a to je bio prvi značajan razgovor lidera SAD i Kube od 1961. godine, prenijele su agencije, dodajući da je bilo riječi o ponovnom otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani.

Razgovoru dvojice predsjednika prethodila je višemjesečna tajna diplomatska aktivnost, a važnu ulogu u uspostavljanju dijaloga Vašingtona i Havane odigrao je papa Franjo koji je uputio pisma Kastru i Obami.