latinica  ћирилица
17/12/2014 |  22:52 | Autor: SRNA

Netanjahu: Niz primjera evropske naivnosti i licemjerja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu oštro je kritikovao EU zbog odluke Evropskog suda pravde da ukloni Hamas sa liste terorističkih organizacija.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu - Foto: REUTERS
Izraelski premijer Benjamin NetanjahuFoto: REUTERS

Netanjahu je rekao da je ta odluka zapanjujući primjer evropskog licemjerja i pokazatelj da Evropa ništa nije naučila iz Holokausta. "Danas smo vidjeli niz primjera evropske naivnosti i, ako mogu da dodam, licemjerja", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je rekao da previše ljudi u Evropi traži od Izraela ustupke, koji će "ugroziti ne samo bezbjednost Izraela već i - paradoksalno - bezbjednost same Evrope, pošto je Izrael na isturenom položaju evropske civilizacije".

"Kakvo licemjerje, kakva lakrdija. Pitam - gdje je elementarni evropski integritet?", rekao je Netanjahu u redovnom godišnjem obraćanju stranim novinarima.

On je istakao da će Izrael nastaviti da štiti svoj narod i državu od snaga terora i tiranije i licemjerja, prenose mediji.

Evropski sud danas je u odgovoru na žalbu Hamasa zaključio da ta palestinska grupa treba da se skine sa spiska terorističkih organizacija, ali da je odluka donesena iz proceduralnih razloga, a ne na osnovu suštinske procjene djelovanja Hamasa.

Evropska komisija je saopštila da EU i dalje smatra Hamas terorističkom organizacijom i namjerava da se žali na odluku Evropskog suda pravde.