latinica  ћирилица
18/12/2014 |  09:07 | Autor: RTRS

Predsjedništvo SDA: Zvizdić ili Osmanović?

Današnja sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj bi ovaj najviši organ stranke trebalo da predloži mandatara za novi sastav Savjeta ministara BiH, mogla bi da bude izuzetno teška i da dovede do velikog raskola u stranci o pitanju kandidature jednog čovjeka - Denisa Zvizdića.
Denis Zvizdić i Adil Osmanović - Foto: RTRS
Denis Zvizdić i Adil OsmanovićFoto: RTRS

Zvizdića, inače člana stranačkog Predsjedništva, na sjednici Kolegijuma SDA u utorak, za mandatara je predložio zamjenik predsjednika stranke, Bakir Izetbegović.

Ovakav Izetbegovićev potez može se protumačiti i kao pokušaj potpunog umanjivanja uticaja Adila Osmanovića, glavnog Izetbegovićevog protivnika, inače predvodnika suprotne, Tihićeve reformatorske struje.

Osmanović je bio glavni kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović rekao je jutros da će on danas ipak predložiti Adila Osmanovića, takođe potpredsjednika SDA, za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH "jer zadovoljava sve kriterijume“.

"Što je najvažnije, taj prijedlog je garancija za jedinstvo SDA", rekao je Ahmetović.

Ahmetović je dodao kako ostaje pri tome da Osmanović može i treba biti kandidat, a na kraju treba biti predložen od strane Predsjedništva, "jer bi to riješilo ono što eventualno može biti problem nakon imenovanja“.

"Moramo uspostaviti kriterijume za prijedloge za izbor, ne samo predsjedavajućeg, nego i druge kandidate. Prvi kriterijum mora biti jedinstvo Stranke demokratske akcije", kazao je Ahmetović.