latinica  ћирилица
18/12/2014 |  11:11 | Autor: RTRS

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Narodne Republike Kine Li Kećang, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, svečano su otvorili most Zemun–Borča.

Premijeri Srbije i Kine otkrili su ploču prijateljstva, a potom presjekli vrpcu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Pupinov most, povezuje Zemun i Borču, ali i Srbiju i Kinu, jer su ga gradile zajedno srpske i kineske kompanije.

"U prethodna dva dana održali smo mnogo važnih sastanaka, napravili ozbiljne dogovore i sklopili značajne sporazume. Ali ovaj događaj daleko je značajniji od onoga što smo radili u prethodna dva dana, jer je ovo događaj koji veliča djela, a ne prazne riječi", rekao je Vučić nakon svečanog otvaranja mosta.

"Nama ništa potrebnije od mostova, da povezujemo ljude, da povezujemo obale, prošlost sa budućnošću, da premošćavamo prepreke i razlike", istakao je premijer Srbije.

Kineski premijer Li Kećang rekao je da su i kineski i srpski narod uložili maksimalne napore kako bi most koji povezuje Zemun i Borču bio uspješno izgrađen.

Kineski premijer Li Kećang

"Ovo je zajednički plod naše dvije zemlje i naša dva naroda", rekao je Li.

On je zahvalio svima koji su doprinjeli izgradnji mosta - i političarima, i radnicima, ali i običnim ljudima.

Kineski premijer je istakao da će pruga Beograd-Budimpešta u skladu sa standardima i zakonima Evropske unije i da će ona biti povezana sa Lukom "Pirej" u Grčkoj.

Li se osvrnuo i na Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, navodeći da je Beograd bio pravi izbor za mjesto odražvanja samita.

"Zbog strateškog položaja, Srbija će imati sve veću ulogu u unapređenju saradnje 16+1", istakao je kineski premijer.

 

Pupinov most

Svečanom otvaranju Pupinovog mosta prisustvuje i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Predsjedik Srpske  izjavio je da je izgradnja mosta koji spaja Zemun i Borču veliki uspjeh za Srbiju.
Dodik je rekao da je Srbija uspjela da animira kineske partnere za gradnju jednog ovako imponzantnog mosta koji je bilo moguće izgraditi samo ako su bili angažovani veliki partnerni kao što su Kinezi.

"Mislim da za grad Beograd ovo znači ne samo infrastrukturno i urbano rješenje nego i jedan novi način života, jer je očigledno da je most, koji je ranije postojao, stvarao mnogo komunalnih i tranzicionih problema za Beograd", izjavio je Dodik medijima iz Republike Srpske.

Već odomaćenog naziva "Kineski", most koji je dobio ime po Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija, a dio je Sjeverne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmjestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun–Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Ukupna vrijednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbjeđuju država Srbija i Grad Beograd.

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu
Foto: SRNA

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu
Foto: SRNA

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu
Foto: SRNA

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu
Foto: SRNA

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu
Foto: TANЈUG

Otvoren "Pupinov most" u Beogradu
Foto: SRNA