latinica  ћирилица
18/12/2014 |  11:17 | Autor: TANЈUG

Putinov razgovor sa novinarima

U Moskvi je počela redovna godišnja konferencija za novinare ruskog predsjednika Vladimira Putina i to pitanjima koja se tiču ekonomske situacije u Rusiji.

"Sadašnja situacija posljedica je spoljašnjih faktora, ali ni mi sami nismo mnogo uradili", rekao je Putin.

On je dodao da je ruski BDP za 10 mjeseci zabilježio rast od 0,6-0,7 odsto.

Ruski predsjednik je takođe rekao da ruska Centrala banka neće bezglavo rasipati rezerve, koje sada iznose 8,3 triliona rubalja.

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja je počela u podne po moskovskom vremenu, neće biti ograničenja ni po pitanju tema, ni u pogledu vremena, prenosi Tas s.

Ruska agencija ukazuje i na činjenicu da se konferencija održava u atmosferi značajnih finansijsko-ekonomskih problema i eskalacije situacije na međunarodnom planu, zbog čega su očekivanja od razgovora sa predsjednikom Rusije izuzetno velika.

Putinov predstavnik za štampu Dmitrij Peskov za Tas s kaže da će predsjednik odgovorati na pitanja onoliko dugo koliko bude smatrao da je potrebno i da se ne juri za postizanjem nekakvog rekorda.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta.

Prema njegovim riječima, pravo da postavi pitanje Putinu ima 1.259 akreditovanih novinara.

"Nije bilo nikakvih ograničenja kada je riječ o akreditacijama, naprotiv, ima novinara koji specijalno dolaze iz inostranstva zbog ove konferencije i za njih je MIP izdavao vize", rekao je Peskov, dodavši da se nada da će biti i ukrajinskih novinara.

Prema njegovoj procjeni, glavne teme biće ekonomska situacija u zemlji, prije svega šta se to događa sa rubljom, cijenama i koje mjere planira da primjeni rusko rukovodstvo, kao i međunarodne teme, u prvom redu UKrajina.

Putinov razgovor sa novinarima simultano se prevodi na engleski, francuski i njemački jezik, a direktno ga prenose tri TV i tri radio-stanice.