latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:22 | Autor: SRNA

Tužilaštvo nastavilo da ulaže dokaze o "Silosu"

Na suđenju za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima na području sarajevske opštine Hadžići, Tužilaštvo BiH danas je uložilo dokaze koji se odnose na radove koje su zatočenici iz logora "Silos" obavljali na Igmanu.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

Tužilaštvo je uložilo i dokumente o dolasku sudija i tužilaca na područje Igmana, te o posjeti Crvenog krsta. "Ulažemo i dokument koji se odnosi na formiranje Komisije za brigu o zatvorenim licima, a odnosi se na status i tretman prema zatvorenicima", rekla je Tužilac Zorica Đurđević.

Uloženi su i dokumenti u kojima se navodi da su zatvorenici obavljali radove na području Hrasnice.

Tokom suđenja bivši zatvorenici "Silosa" svjedočili su da su tokom rata vođeni u Hrasnicu, Butmir, te na planinu Igman na kopanje rovova.

Uloženo je i više akata Vrhovnog štaba Komande takozvane Armije BiH, a predstavljen je i dokument kojim se naređuje puštanje svih ratnih zarobljenika, uključujući i zarobljenike iz Tarčina.

Prema riječima tužioca, time se dokazuje tačka jedan optužnice, a ostalo će reći u završnoj riječi.

Među 98 materijalnih dokaza koje je uložila tužilac Zorica Đurđević su i akti Državne bezbjednosti koji se odnose na hapšenje i tretman zatvorenih lica hrvatske nacionalnosti, prenio je Birn.

Na većinu uloženih dokaza, odbrane nisu imale prigovore.

Za zločine počinjene u logorima u "Silosu", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj" nad Srbima i Hrvatima sudi se Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Hujić je bio upravnik i zamjenik upravnika logora "Silosa", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u kasarni "Krupa", a Kalember stražar u "Silosu". Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Zbog predstojećih praznika suđenje će se nastaviti 15. januara.