latinica  ћирилица
18/12/2014 |  15:42 | Autor: SRNA

BiH ukinula vize za državljane 10 zemalja

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva inostranih poslova BiH, donio je danas odluku kojom su državljani 10 zemalja oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

U bezviznom režimu su Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Mauricijus, Sejšeli, Sveti Kristofor i Nevis sa Šengen liste u skladu s propisima evropskog zakonodavstva.

Osim ovih šest zemalja, u bezvizni režim uključeni su Azerbejdžan, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati zbog razvijenih bilateralnih odnosa s ovim državama i intenziviranja poslovnih kontakata, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

U saopštenju se navodi da se u bezviznom režimu BiH do 90 dana nalaze ukupno 72 zemlje čiji su državljani oslobođeni pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriju BiH.

Viza su oslobođeni i državljani još 14 država s kojima BiH ima zaključen međunarodni sporazum o oslobađanju od viznog režima za nosioce pojedinih vrsta putnih isprava.

Državljani pet država koji imaju službeni i diplomatski pasoš, na bazi reciprociteta i poslovnih interesa BiH, takođe su oslobođeni pribavljanja viza.