latinica  ћирилица
18/12/2014 |  18:45 | Autor: TANЈUG

Kineski premijer Li završio posjetu Beogradu

Premijer Kine Li Kećijang završio je trodnevnu posjetu Beogradu, tokom koje je učestvovao na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, i razgovarao sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Kineski premijer je razgovarao i sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.
Li Kećijang počasni građanin Beograda - Foto: TANЈUG
Li Kećijang počasni građanin BeogradaFoto: TANЈUG

Na kraju posjete kineskom premijeru gradonačelnik Beograda uručio je Povelju počasnog građanina, a prethodno tokom dana Li je sa premijerom Srbije svečano otvorio Pupinov most, koji povezuje Borču i Zemun, a ocijenjen je kao most prijateljstva dva naroda.

Kineski premijer pohvalio je Srbiju za odličnu organizaciju samita, na kojem je dogovoreno dalje produbljivanje saradnje Kine i regiona, kao i niz konkretnih projekata.

U okviru bilateralne posjete Srbija je sa Kinom potpisala 13 sporazuma iz raznih oblasti, od izgradnje nove termoelektrane u Kostolcu do izdavanja dozvola za izvoz srpske jagnjetine u Kinu.

Kineski premijer Li je u više navrata tokom boravka u Beogradu podvukao tradicionalno duboko prijateljstvo kineskog i srpskog naroda, kao i želju za daljim unapređenjem saradnje dvije zemlje.

Li je rekao da je spreman da podstiče kompanije iz Kine da investiraju u region, čime bi se doprinijelo otvaranju radnih mjesta i ujedno pomoglo ulasku kineskih proizvoda na međunarodno tržište.

Vučić je poručio da će Srbija učiniti sve da se projekti koji su dogovoreni tokom posjete kineskog premijera ostvare na najozbiljniji i najkvalitetniji način, jer će svaki od njih biti korak ka modernizaciji države i boljoj ekonomiji.

Istako je i da će ovu nedjelju mnogi zapamtiti kao posebnu i da će biti upisana u istoriju kao nedjelja u kojoj se dogodila prava prekretnica i napravljena promjena.

Posjeta kineskog premijera Srbiji imala je velikog odjeka i u međunarodnim medijima, koji su izvestili o namjeri Kine da pojača saradnju sa regionom centralne i istočne Evrope.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Kine Li Kećijang ocijenili su da je privredna i ekonomska saradnja Republike Srpske i Kine u usponu.