latinica  ћирилица
19/12/2014 |  11:30 | Autor: SRNA

Rudnik "Sase" premašuje proizvodne planove

Srebrenički Rudnik olova i cinka "Sase", koji posluje u sastavu kompanije "Gros" iz Gradiške, premašuje proizvodne planove, povećava investiranje i broj zaposlenih, i posebnu brigu posvećuje zaštiti na radu, rekultivisanju rudničkih površina i ekologiji.
Srebrenički Rudnik olova i cinka "Sase", ilustracija - Foto: SRNA
Srebrenički Rudnik olova i cinka "Sase", ilustracijaFoto: SRNA

U ovom kolektivu zaposleno je 520 radnika i u narednoj godini planiran je prijem još 40 radnika, rekla je Srni direktor Rudnika Јelena Petrić.

Petrićeva je navela da je ovogodišnji, veoma ambiciozni plan eksploatacije od 280.000 tona rovne rude ostvaren, i da će do kraja ove godine biti premašen za 15.000 tona, te da su za taj rezultat zaslužni svi članovi kolektiva.

"Dostigli smo rekordnu prijeratnu količinu iskopane rude, s tim što je tada u rudniku bilo zaposleno tri puta više radnika. To pokazuje da smo osavremenili eksploataciju nabavkom novih mašina i opreme, što omogućava veću produktivnost, a rudari imaju bolje uslove za rad i zaštitu prilikom svakodnevnog izvođenja jamskih radova", istakla je Petrićeva.

U ovom preduzeću planiraju da iduće godine, sa povećanim brojem radnika i nabavkom još nekoliko novih mašina i rudarske opreme, premaše plan eksploatcije od 300.000 tona rovne rude i da to postane minimalni prosjek eksploatacije u narednim godinama.

"Ta količina rude bi omogućila stabilno poslovanje, solidne plate i njihovu redovnu isplatu, kao i izmirivanje svih zakonskih obaveza, amortizovala bi eventualne `udare` koje izaziva promjena cijena rude na svjetskoj berzi, a stvorili bismo uslove za ulaganja u istraživačke radove, dalje osavremenjavanje proizvodnje, zaštitu na radu i kultivisanje rudničkog okruženja i druge potrebe ove kompanije i njenih radnika", navela je Petrićeva.

Ona je rekla da kompanija "Gros" i ovaj rudnik realizuju razvojni program i prethodnih dana iskorišćena je posjeta kineskog premijera i njegovih saradnika Beogradu za ugovaranje nabavke novih rudarskih mašina i opreme od kineskih proizvođača za osavremenjavanje eksploatacije rude u Sasama.

U ovoj godini Rudnik "Sase" investirao je osam miliona maraka u nabavku opreme, rekultivisanje rudnog jalovišta, regulisanje vodotoka kroz i pored rudničkog kruga, renoviranje radničkih trpezarija i njihovo opremanje i za druge potrebe među kojima je i dokvalifikacija zaposlenih.

"Prepoznali smo problem nedostatka kvalifikovane radne snage, odnosno neadekvatnosti kvalifikacija za poslove koje je veći broj zaposlenih obavljao u ovom preduzeću. Zbog toga smo donijeli odluku da finansiramo prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika, i to smo im omogućili u saradnji sa verifikovanim školama za određena zanimanja u Tuzli i na Palama", kaže Petrićeva.

Ona ističe da je zbog rata nastupio prekid u školovanju rudarskih kadrova i da su bili prinuđeni da omoguće prekvalifikovanje i doškolovavanje radnika da bi ih stručno osposobili za obavljanje rudarskih poslova, i da su uspjeli da oko 90 odsto zaposlenih u proizvodnji stekne određena rudarska zvanja potrebna za rad ovom kolektivu.

U Rudniku "Sase" samo tri odsto radnika su nekvalifikovani, a među 520 zaposlenih 37 je sa visokom stručnom spremom, od kojih je čak 31 inženjer rudarstva, tehnologije, hemije i još nekih smjerova.

Rekultivisanjem bivšeg rudnog jalovišta vraćen je biodiverzitet i nastala je livada od 18.000 metara kvadratnih površine, i u ovom preduzeću namjeravaju da iduće godine u saradnji sa opštinom i zemljoradničkim zadrugama organizuju mobu u kosidbi na toj livadi.

Takođe, potpuno su regulisali i parapetom obložili novo izmijenjeno korito Sašanske rijeke koja se više ne uliva u rudno jalovište koje je time potpuno zaštićeno od nadolaska vode, ugrožavanja brane i eventualnog izlivanja vode sa teškim metalima iz akumulacije jalovišta u oklne votoke i dalje u Drinu.
Ovim je potpuno eliminisana nekadašnja prijetnja od eventualnog izlivanja vode i pucanja brane na akumulaciji jalovišta u Sasama.

Uz branu jalovišta izgrađene su staze za pješake i bicikliste, kao i tereni za male sportove gdje se dva puta godišnje organizuju sportska takmičenja radnika ovog rudnika.