latinica  ћирилица
19/12/2014 |  15:03 | Autor: RTS

Rat „Epla“ i Bi-Bi-Sija

Tajna istraga ekipe Bi-Bi-Sijeve „Panorame“ otkrila je da radnici u fabrikama „Eplovih“ snabdjevača u Kini i dalje rade u nehumanim i teškim uslovima, često radeći i 16-časovne smjene.

Prvi čovjek američkog tehnološkog džina kaže da je duboko uvređen optužbama britanske televizije.

Dokumentarac Eplova prekršena obećanja (Apple's Broken Promises), emitovan na Bi-Bi-Siju, pokazao je da se od radnika koji rade u „Pegatronovim“ fabrikama uobičajeno traži da rade izuzetno dugačke i naporne smjene, sa vrlo malo neradnih dana, a zabilježeni su i slučajevi zapošljavanja maloljetnika, kao i loši sanitarni uslovi.

Јedan od prikrivenih ubačenih radnika koji je sarađivao sa ekipom britanske televizije natjeran je da radi 18 dana bez slobodnog dana, dok je drugi često radio 16-časovne smjene. Јedan reporter otkrio je da je 12 radnika dijelilo istu svlačionicu.

U drugom dijelu izvještaja, tim je putovao u indonežanski rudnik gdje su i djeca zapošljavana i radila u izuzetno opasnim uslovima. Reporteri tvrde da se kalaj dobijen ilegalnim iskopavanjem koristi u proizvodnji „Eplovih“ proizvoda.

Ubrzo nakon emitovanog dokumentarca oglasio se Tim Kuk, prvi čovjek „Epla“.

„Duboko smo uvrijeđeni što se u dokumentarcu navodi na zaključak da je 'Epl' prekršio obećanje dato radnicima u svom lancu proizvodnje i da je prevario mušterije na bilo koji način“, navodi se u saopštenju.

„Izvještaj ekipe Panorame implicira da 'Epl' ne radi ništa na popravljanju radnih uslova. Mogu da vam kažem da to uopšte nije tačno“, objašnjava jedan od izvršnih direktora kompanije DŽef Vilijams.

Bi-Bi-Sijev izvještaj i video-materijal pokazao je i da su radnici od umora počeli da spavaju nakon dvanaestočasovnih smjena na proizvodnoj liniji „ajfona 6“.

Vilijams ističe da je „Epl“ uspio da iskontroliše nedjeljno radno vrijeme za više od milion radnika koji učestvuju u cijelom lancu proizvodnje njihovih proizvoda. Uspjeli su da svoje dobavljače natjeraju da ispoštuju 60-časovnu radnu nedjelju u 93 odsto slučajeva.

„Јoš moramo da radimo na tome. I hoćemo! Mi direktno zapošljavamo oko 1.400 proizvodnih radnika u Kini, koji su talentovani inženjeri i menadžeri, od kojih zahtijevamo da prijavljuju sve slučajeve bezbjednosnih rizika, zlostavljanja ili kršenja radničkih pravila“, naveo je Vilijams.

Prema njegovim riječima, nijedna druga kompanija se ne trudi kao „Epl“ da osigura pravedne i bezbjedne radne uslove i da otkrije i istraži probleme i ispravi ih.

Što se tiče ilegalnih rudnika na indonežanskom ostrvu Bangka u kojima se zapošljavaju i djeca, Vilijams ističe da je „Epl“ još ranije javno saopštio da kalaj iz Indonezije se koristi u proizvodnji njihovih uređaja, kao i da dio isporuka te rude sigurno dolazi iz ilegalnih rudnika.

„Desetine hiljada rudara zaposleni su u rudnicima koji preko velikog broja posrednika prodaju rudu topionicama, koje snabdijevaju proizvođače komponenti za naše, ali i proizvode drugih kompanija. Problem je što vlasti Indonezije ne obraćaju pažnju na to, a korupcija je široko rasporstranjena u celom lancu snabdijevanja“, kaže Vilijams.

Kako je istakao, „Epl" je nekoliko puta slao svoje timove u iste rudnike koje je Bi-Bi-Sijeva ekipa posjetila. Naši ljudi su bili zgroženi uslovima i odavno su ukazali na taj problem.

„'Epl' ima dvije mogućnosti. Da od svih svojih snabdjevača komponenti zahtijeva da nabavljaju kalaj iz drugih izvora i zaobiđu indonežanske rudnike. To bi ujedno bio i najlakši i najjeftiniji način, jer bismo bili oslobođeni odgovornosti. Druga mogućnost je da ostanemo sa njima u poslu i da pokušamo da utičemo na druge kompanije koje od njih kupuju da zajedno promijenimo stanje“, zaključuje se u „Eplovom“ saopštenju.