latinica  ћирилица
19/12/2014 |  18:06 | Autor: B92

Јovan Kolundžija dobitnik "Vukove nagrade"

Proslavljeni violinista i osnivač Centra lijepih umjetnosti Guarnerius, maestro Јovan Kolundžija, dobitnik je prestižne „Vukove nagrade“, uglednog priznanja koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije ove godine dodjeljuje po 51. put, istaknutim pojedincima i ustanovama, za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u zemlji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Žiri za dodjelu nagrade, koji su činili kompozitor Svetislav Božić (predsjednik), književnik Milovan Vitezović, istoričar Žarko Dimić, muzički umjetnik Bora Dugić, dramska umjetnica Rada Đuričin, književnik i prevodilac Dragan Mraović, književnik Selimir Radulović, književnik Ljubivoje Ršumović i slikar Radovan Mića Trnavac, i ove godine je odabrao najistaknutije predstavnike iz oblasti umjetnosti i nauke, a pored maestra Kolundžije, među nagrađenima su i slikar Dragan Stojkov, arhitekta Mihajlo Mitrović, reditelj Slavenko Saletović, književnik Srboljub Ignjatović i drugi ugledni pojedinci i ustanove.

Maestro ЈOVAN KOLUNDŽIЈA gotovo pet decenija ostavlja značajan trag na svjetskoj muzičkoj sceni. Dobitnik je najuglednijih i najvećih domaćih i međunarodnih nagrada, kao i društvenih priznanja, a pored brojnih koncerata i gostovanja širom svijeta, maestro veliki dio svog vremena posvećuje promovisanju i usavršavanju mladih talenata u svojoj umjetničkoj zadužbini, Centru lijepih umetnosti, koji je osnovao 2001. godine i koji je do sada realizovao više od 800 umjetničkih projekata. Odlukom Vlade Republike Srbije, Centar je 2013. godine dobio status Ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Uz veliki broj gostovanja na prestižnim evropskim festivalima, kao i uz dva fantastična koncerta u prepunoj sali Kolarčeve zadužbine, ove godine maestro Kolundžija je od strane Kluba privrednih novinara Srbije, proglašen za Menadžera godine u oblasti kulture, a dodijeljeno mu je i republičko priznanje “Kapetan Miša Anastasijević“, za afirmaciju muzičke kulture Srbije u svijetu. Svečana dodjela “Vukove nagrade“ biće upriličena u februaru 2015. godine.