latinica  ћирилица
19/12/2014 |  21:38 | Autor: RTS

Prva izložba dijamanata u Srbiji

Građani Beograda od prije dva dana mogu da vide izložbu dijamanata, prvu takve vrste u zemlji. Zbog velikog interesovanja, izložba traje tri dana duže.
Plavi dijamant - Foto: AP
Plavi dijamantFoto: AP

Najdragocjenije kamenje u vidu eksponata sija u srpskoj prestonici. Više od sto unikatnih primjeraka dragog kamenja izloženo je na prvoj izložbi dijamanata u Srbiji. Veliko interesovanje da se vidi, ali ne i da se kupi.

Ovo je jedinstvena prilika u ovom dijelu Evrope, da se vidi unikatno drago kamenje, od najmanjeg brilijanta do dijamanata velike vrijednosti.

Anat Pišot iz juvelirnice "Maestro" kaže da ima raznih predmeta koji se ne mogu bilo gdje drugdje vidjeti, kao što su teniska lopta, teniski reket, pa helikopter, olovke, kao i žuti brilijant u obliku srca koji je jedini na svijetu.

Ovaj brilijant ima vrijednost od pola miliona evra, a vrijednost brilijanta odredila je njegova retkost.

To je najvrjedniji primjerak na ovoj izložbi, 11,42 karata, sadrži dve boje, narandžastu i žutu. Posjetioci osim što mogu vidjeti dragulje, mogu mnogo i da nauče o njima.

U posljednjih sto godina cijena dijamanta nijednom nije doživjela pad, a u posljednjoj deceniji njihova vrijednost je na berzama rasla.