latinica  ћирилица
19/12/2014 |  22:01 | Autor: SRNA

Obama: Ne očekujem promjene na Kubi preko noći

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je danas da odnosi sa Kubom nisu takvi da se može govoriti o uzajamnim posjetama na nivou lidera.

Obama je na posljednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini rekao da je još relativno mlad čovjek i da će, vjerovatno, kasnije biti prilike da posjeti Kubu, ali da sada ne planira tako nešto.

On je ocijenio da kubanska vlada "i dalje vrši represiju nad svojim građanima" i dodao da ne očekuje promjene "preko noći" nakon normalizacije odnosa dvije zemlje.

"Ono što znam sigurno je da, ako ste radili nešto 50 godina i ništa se nije promijenilo, onda treba da probate nešto drugo", rekao je Obama novinarima.

Govoreći o odnosu između bijelaca i crnaca u SAD, Obama je ocijenio da je crnačkoj populaciji sada mnogo bolje nego kada je prvi put postao predsjednik SAD 2009. godine, ali da je i dalje prisutan jaz između bijelaca i crnaca.

On je naveo da, takođe, i dalje postoji jaz u prihodima i bogatstvu između bijelačke i crnačke populacije u Americi. "Na tome moramo da radimo mnogo više u budućnosti", rekao je Obama.