latinica  ћирилица
20/12/2014 |  11:32 | Autor: RTS

Fridman: Prekrajanje granica počelo u SFRЈ

Šef privatne obavještajne agencije "Stratfor" DŽordž Fridman ocjenjuje da je do promjene granica u Evropi poslije Hladnog rata došlo prvo u bivšoj Јugoslaviji, što je kulminirao u slučaju Kosova.

DŽordž Fridman je u razgovoru za ruski dnevnik Komersant naglasio da Rusija nije odgovorna za prvo prekrajanje granica silom poslije Drugog svjetskog rata u Evropi, prenosi Tanjug.

Tokom Hladnog rata, naveo je Fridman, granice u Evropi bile su utvrđene, što je značilo da će njihova promjena značiti destabilizaciju 

- Kada je okončan. Hladni rat, počelo je prekrajanje granica Јugoslavije, a kasnije su granice mijenjane na Kavkazu, objasnio je Fridman.

Naveo je da je situacija u Ukrajini odgovor SAD na ponašanje Rusije prema Siriji "jer su Rusi pokazali Amerikancima da mogu da utiču na procese na Bliskom istoku".

- Ukrajinska kriza povezana je sa procesima u Evropi i krizi same Evrope. Do nedavno niko nije vjerovao da će škotsko pitanje u Velikoj Britaniji biti aktuelno. Ukrajinska situacija uklapa se u centrifugalne tendencije u Evropi, smatra Fridman.

Prema njegovim riječima, interes SAD je da u Kijevu bude prozapadna vlada preko koje bi ojačale uticaj na postsovjetskom prostoru i zaustavila ekspanziju Rusije.

Fridman ističe da je za SAD najopasniji potencijalni savez između Rusije i Njemačke, jer ukoliko bi došlo do njega to bi značilo udruživanje njemačkog kapitala i tehnologije sa ruskim prirodnim i ljudskim resursima.