latinica  ћирилица
20/12/2014 |  11:53 | Autor: TANЈUG

Rusija sprema uzvratne mjere Kanadi i SAD

Rusija će raditi na uzvratnim mjerama poslije novih sankcija SAD i Kanade, izjavio je danas predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

- SAD i Kanada i dalje ne mogu da prihvate rezultate slobodnog izražavanja volje Krima i Sevastopolja, rekao je ruski diplomata, a prenio TAS S.

- Oni su uveli nove sankcije ruskim zvaničnicima na različitim nivoima i proširili zabrane za normalnu ekonomsku saradnju, istakao je on.

- Naš savjet Vašingtonu i Otavi je da razmisle o posljedicama takvih akcija. A mi ćemo raditi na uzvratnim mjerama, dodao je Lukaševič.

Najnovija runda sankcija SAD i Kanade, Moskvi, ugroziće napore na rješavanju krize u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, a preneo AFP.

- Sankcije su usmjerene na ometanje političkog procesa, dodaje se u saopštenju.

Kanada je u petak saopštila da je uvela dodatne sankcije Rusiji, koje uključuju i restrikcije na izvoz tehnologija koje se koriste u naftnoj i gasnoj industriji.

Predsjednik SAD Barak Obama potpisao je dan ranije zakon kojim se odobrava novi set sankcija Rusiji, ali, kako je rekao, ne planira da, za sada, primijeni kaznene mjere navedene u dokumentu, koji je prije šest dana usvojen u Kongresu.