latinica  ћирилица
20/12/2014 |  11:59 | Autor: RTRS

Banja Luka i Јadran u finalu vaterpolo prvenstva BiH

Vaterpolo klub Banjaluka večeras od 20.00 časova, na Gradskom olimpijskom bazenu, sastaje se u finalu juniorskog vaterpolo prvenstva BiH sa ekipom Јadrana iz Neuma.

U nedjelju OD 18.00 časova će ove dvije ekipe odigrati finale i u seniorskoj konkurenciji.

Vaterpolisti ove dvije ekipe sastaju se u prvom zvaničnom finalu prvenstva Bosne i Hercegovine.

"Nakon 1991. godine kada je u Mostaru odigrano prvenstvo republike Bosne i Hercegovine, ovo je prvo finale države BiH, s obzirom da je vaterpolo savez osnovan ove godine udruženjem dva entitetska saveza", rekao je za RTRS predsjednik vaterpolo kluba Banja Luka Slobodan Grahovac.

U razgovoru za našu televiziju Grahovac je pokušao objasniti zašto se toliko čekalo na formiranje krovnog vaterpolo saveza BiH.

"To je političko pitanje i ekonomsko pitanje. Vaterpolo je siromašan sport, klubovi su siromašni i nije bilo lako formirati taj savez. Formirali smo ga vlastitim sredstvima, bez ikakve pomoći nadležnih institucija. Prvenstvo i Kup BiH smo organizovali vlastitim sredstvima i entuzijazmom, i pitanje je koliko će sve to trajati na ovom nivou. Mislim da je nivo organizacije, što se tiče igara i takmičenja za sada na visokom nivou, ali podrške države Bosne i Hercegovine za sada nema. Pravo pitanje je da li država BiH podržava vaterpolo i kako je ona organizovana u svim segmentima. Sport u BiH nije beznačajan, ali se se nalazi na 'repu' događaja. Ako se značaj ne daje važnijim segmentima, možda ni vaterpolo nikada neće dočekati svoj red".

Јuniori VK Banjaluka očekuju pobjedu u večerašnjem finalu.

"Večeras igramo finale u juniorskoj konkurenciji i tu očekujemo pobjedu, dok sutra igramo finale u seniorkoj konkurenciji i tu nas očekuje dosta tvrda utakmica. Ovim putem pozivamo građane Banjaluke da dođu u što većem broju, da nas podrže jer uz njihovu podršku možemo doći do trijumfa", rekao kapiten VK Banja Luka Stefan Milovanović.

Vaterpolisti Banja Luke sastajali su se sa Јadranom u Kupu BiH.

"Ljetos smo se sastali sa njima u finalu kupa BiH, u kojem smo izgubili, s tim što je nas zadesila poplava, tako da se nismo mogli spremiti za tu utakmicu. Trenirali smo u improvizovanm uslovima na 'Akvani'", rekao je Milovanović.

Banjalučki vaterpolisti su, uoči finala, sparingovali i sa ekipama iz Srbije.

"Trenirali smo dva puta dnevno. Neki naši igrači su maloljetni i još uvijek idu u školu, dok smo mi stariji trenrali dva puta na dan. Dolazile su nam ekipe iz Srbije sa kojima smo spraingovali, tako da ja u nedjelju očekujemo pobjedu", rekao je Milovanović.

Banja Luka i Јadran su jednina dva ozboljna kluba u BiH.

"U BiH trenutno postoje dva ozbiljna vaterpolo kluba, to su hrvatski vaterpolo klub Јadaran iz Neuma, koji 10 godina zaredom igra drugu hrvatsku vaterpolo ligu. Međutim, imaju starije igrače u čemu je naša prednost. Drugi ozbiljan klub je VK Banja Luka, koji s s druge strane ima mladu ekipu, i koji u seniorkoj konkurenciji igra sa kadetskim i juniorkim sastavom. Većina naših igrača će još dvije godine igrati za juniore, tako da će titula najboljeg u BiH u juniorkoj konkurenciji sigurno pripasti VK Banjaluka. Postoje četiri još mlađe kategorije u kojima ćemo vjerovatno osvojiti takođe prva mjesta. Sasvim sigurno imamo perspektivu, da u narednih godinu dvije budemo šampioni BiH. Ostali klubovi su u stvari škole vaterpola, tako u Sarajevu imamo sedam klubova, od kojih dva rade, međutim razlika između tih klubova je u 15 do 20 golova po utakmici, tako da oni izbjegavaju takmičenje. Pored toga imaju i formalne, papirološke razloge zbog kojih ne igraju takmičenja. Problem je u tome što Sarajevo ima sedam klubova, a Rijeka ili Split koji su evropski vaterpolo centri imaju dva kluba".

Vaterpolo ipak ima perspektivu u Bosni i Hrcegovini, smatra Grahovac.

"Nalazimo se okruženju u kojem se igra najbolji vaterpolo u Evropi. Uz Mađare, tu su Crnogorci, Hrvati i Srbijanci. Ima gdje da se ode, dolaze treneri, razmjenjuju se isksutva. Mi smo često gosti i imamo sjajne odnose sa klubovima Novi Sad, Vojvodina, Beograd i Opatija iz Hrvatske. Sarajevo ima dobre odnose sa Herceg Novim, Neum je blizu Dubrovnika. Veze postoje, nema jezičke barijere, samo što treba da se poprave materijalni uslovi. Mi smo ovaj zimski bazen dobili prije četiri godine, ali problem Banja Luke je što nema otvoreni bazen koji bi morao da bude napravljen u narednom periodu, a idealna lokacija je na 'Akvani'. Problem našeg zatvorenog bazena je lokacija, jer roditelji djecu moraju dovoziti autom na treninge, što im je često problem. Sportskom kolektivu daju duh djeca koja tu treniraju i mora se misliti na njih, a ne toliko na neka urbanistička rješenja", rekao je Grahovac.

Vaterpolo klub Banjalkuka je danas oranizovao akciju "Izaberi sport - Izaberi vaterpolo", koja okuplja početnike iz vaterpolo škola kako bi ovaj sport pirbližili najmlađima.

Finalne utakmice prvenstva BiH između Banja Luke i Јadrana održaće se danas od 20, odnosno sutra od 18 časova na Gradskom olimpijskom bazenu u Banja Luci.