latinica  ћирилица
20/12/2014 |  20:03 | Autor: RTRS

Privreda i radnici u fokusu konsultacija Vlade i socijalnih partnera (VIDEO)

Vlada Srpske na sutrašnjoj sjednici trebalo bi da usvoji prijedloge dva ključna dokumenta za 2015. godinu - budžet i ekonomsku politiku.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Međutim, prije same sjednice, svoj stav o projekcijama za sljedeću godinu na konsultacijama će dati i socijalni partneri.

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca, Privredne komore i Saveza sindikata Republike Srpske, sutra, tačno u podne, u Vladu dolaze sa manje-više starim zahtjevima.

U fokusu socijalnih partnera su privreda i radnici. Tražiće izmjenu nekoliko zakonskih rješenja. Saglasni u jednom-da je neophodno raditi na obezbjeđenju novih radnih mjesta. Suprotstavljeni u drugom- o donošenju novog zakona o radu.

Poslodavci su na spisak prioriteta stavili 50 zahtjeva. Insistiraće na nekoliko ključnih, a prvi na listi je novi Zakon o radu.

Od Vlade kontinutiteta tražiće veće rasterećenje privrede. Očekivani efekti, bili bi, kažu, bolja poslovna klima, više radnih mjesta i napredak Republike Srpske.

“Mi smo čuli u ekspozeu mandatarke da je taksativno nabrojan najveći dio naših zahtjeva i mi očekujemo da sutra u konsultacijama dobijemo konkretne odgovore koji su to termini ispunjavanja tih zahtjeva“, izjavio je za RTRS Saša Trivić potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Da su neophodne reforme koje bi mogle da poboljšaju privredni ambijent proteklih dana ukazivali su i privrednici. To bi, smatraju, prvenstveno trebalo da se odrazi na povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje i proizvoda koji bi morali da budu u prvom planu.

Borko Đurić predsjednik Privredne komore Republike Srpske kaže: “Kroz sva dopuštena sredstva koje treba prvenstveno da obezbijedi politički faktor, odnosno, oni koji su dobili mandat da obnašaju vlast na području Republike Srpske.“

Svoje prijedloge Vladi je dostavio i Savez sindikata. Za radnike u Srpskoj ključni su, kažu, vladavina prava i otvaranje novih radnih mjesta. Suprotno poslodavcima novi Zakon o radu nije na listi njihovih prijedloga. Naprotiv, tvrde da nije potrebno njegovo donošenje, jer je postojeći i više nego adekvatan.

“Zakon o radu ne šteti ni radnicima ni poslodavcima. Nije istina da je prepreka novom zapošljavanju, naprotiv vrlo je stimulativan za nova radna mjesta. Nije istina da je on prepreka privrednom razvoju“, stav je Ranke Mišić predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske

Iz sindikata i poruka Vladi da ekonomsku politiku ne bi smjela da podredi kapitalu, a da radnici ostanu u drugom planu.

“Mislim da Vlada ako stvarno želi da krenemo naprijed, ako želi bolje za svoje građane, radnike, onda bi trebalo da uvrsti naše prijedloge u ekonomsku politiku “, dodaje Mišićeva.

Da li će tako i biti, i koji će zahtjevi socijalnih partnera biti uvršteni u ekonomsku politiku i budžet biće poznato sutra - nakon sjednice Vlade.