latinica  ћирилица
22/12/2014 |  08:01 | Autor: Nezavisne

Rukometaši BiH iz Mostara hvataju zalet za SP u Kataru

Rukometna reprezentacija BiH današnjim okupljanjem u Mostaru počeće pripreme za svoj debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će od 15. januara do 1. februara 2015. biti održano u Kataru.

Dragan Marković, selektor bh. tima, na pripreme je pozvao 23 igrača, koji će se boriti za 19 mjesta u avionu za Dohu, pišu Nezavisne.

Markovića ni ovoga puta nisu zaobišli problemi s povrijeđenim igračima. Povrijedili su se Marko Panić i Nikola Prce. Imaju identične povrede skočnog zgloba desne noge, s tim što su Prceovi ligamenti bolje prošli. Pukao je tek jedan, dok je drugi napukao, tako da uz kvalitetnu terapiju postoje šanse da Prce u drugoj fazi priprema počne normalno trenirati. Za razliku od njega, Panić nije imao sreće, pa je još 18. decembra operisao ligamente i okreće se oporavku. Na njegovu, ali i na žalost stručnog štaba, rukometaš francuskog Šamberija neće biti u Kataru.

Stručni štab bh. tima na prvom treningu u Mostaru trebalo bi da ima 21. rukometaša. Faruk Vražalić zbog klupskih obaveza dolazi 27. decembra, dok je Prce pod doktorskim nadzorom i pokušava osposobiti nogu. Ostali su, u finišu prvog dijela klupske sezone, izbjegli povrede i stižu zdravi na početak priprema. Tu je čak i Ivan Karačić, koji se uspješno oporavio nakon opercije slomljenih prstiju na obje ruke.

"Najvažnije je da se niko više nije požalio na povredu i da na okupljanju očekujem zdrave igrače. Prvi dio priprema iskoristićemo za dosta toga. Biće svega pomalo - taktike, individualnog rada... S obzirom na to da su igrači dosta umorni jer dolaze nakon jako teške polusezone, radićemo i na sticanju fizičke spreme, ali umjereno. Biće ovo specifične pripreme, jer je potrebno da budemo spremni za velike napore na Svjetskom prvenstvu. Odigraćemo veliki broj utakmica u kratkom periodu i neće biti nimalo lako. Igraće se na najvišem nivou, a ne želimo iznevjeriti naše navijače i cjelokupnu javnost. Cilj nam je da prođemo u drugi krug, ali krajnji rezultat će zavisiti od mnogo toga. Tako da je rano davati neke detaljnije prognoze. Prije svega, nadam se da ćemo start turnira dočekati kompletni, bez novih povreda", kaže selektor Marković.

Bh. rukometaši u gradu na Neretvi treniraće do 30. decembra, kada će dobiti dva slobodna dana za novogodišnje praznike. Ponovno okupljanje zakazano je za 2. januar u Sarajevu. Nakon kraćeg boravka u Sarajevu, reprezentacija će 4. januara otići u Katar, gdje će se pripremati do prve utakmice na turniru protiv Irana 16. januara. Ostali rivali BiH u Grupi B su Austrija, Makedonija, Tunis i Hrvatska.