latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:48 | Autor: TANЈUG

Njemački političari o suživotu, islamske pjesme za Božić

Njemački političari su, neposredno pred Božić, ukazali da bi pjevanje islamskih pjesama u božićnim crkvenim bogosluženjima, i obrnuto - hrišćanskih u džamijama, mogao biti jedan znak suživota i pomirenja i razumijevanja među religijama.

''Bio bi jedan dobar znak mirnog suživota, ako bi se u crkvama pjevala jedna islamska pjesma, a u džamijama jedna božićna'', rekao je danas tabloidu ''Bild'' poslanik opozicione partije "Zeleni" Omid Nouripour, njemački političar, rođen 1975. godine u Teheranu.

Predsjedavajući Centrtalnog savjeta muslimana Aman Mazjek predložio je da se za vrijeme božićne službe otpjeva pesma "Tala'a al-badru alayna", ocijenivši da bi to bio jedan čudesni znak mira i saosjećanja, dok se Katolička i Evangelistička crkva oficijelno o tome nisu izjasnile, prenose njemački mediji, i pišu da sjevernonjemačke crkvene zajednice žele o tome da razgovaraju.

U božićnim službama se obično pjeva pet do šest crkvenih pjesama, dok u džamijama pjeva samo imam, ukazuju njemački mediji.
I, dok iz redova njemačkh političara dolaze takvi prijedlozi, dotle pristalice Pegide, demonsttriraju na njemačkim ulicama protiv islamizacije zemlje.

Јedna od posljednjih anketa tablioda ''Bild'', u kontekstu atkivnosti Pegide pokazuje da 58 odsto Nijemaca strahuje od rastućeg usticaja islama u Njemačkoj, a tu zabrinutost dijeli i 45, 7 odsto Nijemaca stranog porijekla, dok 28 odsto učesnika anekte kaže da se ne plaši uticaja islama u zemlji.

Politički nedjeljnik ''Špigel'', međutim, ocjenjuje da je ta brojka začuđujuće visoka i ukazuje da je problematičan način postavljanja pitanja ispitanicima, pošto se u samom pitanju, kako se kaže, ukazuje da uticaj islama u Njemačkoj raste.

Pegida (Patriote Evrope protiv islamizacije zapada), na čijem prvom skupu je bilo 200, a na posljednjim čak više od 15.000 demonstranata, tema je ozbiljnog pisanja njemačke štampe.

Tabliod ''Bild'' je pitao drezdenskog politikologa Vernera Pacelta da li se Nijemci preko Pegide blamiraju u svijetu.
''Pretežno, potpuno normalni ljudi idu na ulice i demonstriraju... Ako politička klasa, što se tiče rezultata, otvoreno bude govorila s narodom o jednoj održivoj useljeničkoj i integracionoj politici, onda će se Pegida smanjiti'', rekao je Pacelt i upozorio da će Pegida, međutim, rasti, ako se nastavi s aktuelnim načinom posmatranja tog slučaja.